Nikipedia om strömlinjeform

Avslutningsvis idag: från konsekvenserna av att vi lever i en demokrati som styrs av tillfälliga och föränderliga krafter, till drömmen om en smidigare liv. Här är ännu ett ord i poeten Niklas Söderbergs Nikipedia. Strömlinjeform.

----------------------------------------------------------------------------------------

Om man skulle välja en form som emblem över 1900-talet vore strömlinjeformen en av toppkandidaterna. Den går igen i allt från fordismens löpande-band, bilars och arkitekturs utformning, kropps- och hälsoidealen. Strömlinjeformen är själva sinnebilden för effektivitet och förnuft, lika delar naturlag som ekonomi, kanske bäst sammanfattat i legenden om Bruno Mattsson och snödrivan – att han ritade den perfekta stolen utifrån formen som uppstod när han satte sig i en. Och som allt som påstås hämta sina principer från naturen tycks strömlinjen omöjlig att motsäga – emot den kan endast sättas kultur, nåt onaturligt eller övernaturligt. Det är förstås nys, en retorik av noga utvalda argument. För naturen är inte effektiv, ur ett visst perspektiv är skapelsen föga annat än ett gigantiskt svinn – och i kampen för överlevnad är inte hastighet och kraft de enda sätten. Sengångarna har klarat sig ganska länge. Nej, strömlinjeformen är ideologisk, moralisk och estetisk. Och det goda som uppstått ur den – tillväxt och snygg design – måste vägas mot att rationalitet kan användas till vad som helst, den kan t ex producera mord. Och ur ett mer vardagligt perspektiv kan man fråga sig om denna strävan efter ett spolformigt liv verkligen gör oss lyckliga. Om hög hastighet, slankhet och så få skarvar som möjligt är så berikande. Om vi nu vet slutmålet – och det gör vi, det är en av de två saker vi vet med absolut säkerhet - ska då resan verkligen gå så fort och friktionsfritt? Är inte det som att sitta fastspänd i rad 14, fönsterplats och beundra vingens underbara strömlinjeform?

Niklas Söderberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista