Niklas Söderberg fyller på Nikipedia

Ja, det kan vara hälsosamt att fundera ibland över varför vissa saker upplevs som normala, medan andra inte gör det. Våra förutfattade meningar om hur saker och ting ska vara breder ut sig över alla områden. Vad är till exempel en penna? Poeten Niklas Söderberg tar sig an den frågan, i ännu en post i Nikipedia.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Det var inte förrän jag fick en bläckpenna formad som en fisk som jag insåg att pennor har en anatomi. Försökte lokalisera udden längst fram, i ”huvudet”, men förgäves. Istället visade den sig sitta baktill, med stjärtfenan som lock. Högst ”onaturligt”. Man skriver ju med huvudet (och suddar med stjärten, om det är blyerts)! Bakom denna anatomi finns en hel världsbild och en kunskapssyn. Att skriva är att trycka ut ett innehåll ur huvudet, och fästa orden på ett passivt, helst obefläckat, pappersark. Vi befinner oss här inte långt från den gamla idén om mannens skapande säd och kvinnan som ett käril blott. Och förnuftets eller själens överhöghet över kroppen. Pennan som plogbill. Eller den skalpell som skär fram kunskap i obduktionssalen. Ett mer eller mindre agressivt bearbetande av den tröga materien, med mening, kontroll eller sanning som mål. Pennan som ett gammelmanligt redskap.

Om man då vänder den? Blir skrivandet (och undersökandet) då mer en fråga om att trycka ut ett innehåll ur baken, laxera tarmen? Ett skrivande som passerat genom kroppen, metabolismen och sinnena, och som mindre handlar om att fixera en evig sanning, än om att idissla - sätta nåt i spel, en möjlig meningsfullhet i samverkan med en allt annat än passiv omgivning, tillsätta näringsrikt gödsel till en odling, en kultur? Kanske en återgång till fjädern ryckt från gåsens vinge, doppad i bläckfiskens sepia, den vätska som både döljer och visar var den befinner sig.

Niklas Söderberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista