Läs Margareta Flygts text

Det är lätt att glömma att EM i fotboll är ett lokalt fenomen. För på alla andra kontinenter har man under helgen ägnat sig åt kvalmatcher inför världsmästerskapen i Brasilien 2014. Sydkorea var i Quatar, Costa Rica mötte El Salvador, medan Malawi gjorde upp med Nigeria: spelandet pågår överallt, från skolgårdar till enorma arenor, och entusiasmen för fotbollen är enorm.

Ja, fotbollsutbytet mellan världens länder är faktiskt mer utbrett än det politiska samarbetet. Det internationella fotbollsförbundet FIFA har

208 medlemsländer – vilket är 16 fler än de länder som är medlemmar i FN. Men fotboll är också politik och med tanke på de enorma belopp som cirkulerar i fotbollsvärlden är det konstigt att inte fler sportjournalister skriver om fotbollens smutsiga baksida. En av de som gjort det är Süddeutsche Zeitungs sportjournalist Thomas Kistner, som i 20 år kritiskt granskat det internationella fotbollsförbundet FIFA. Nu har texterna samlats i boken FIFA-Maffia, en bok som Margareta Flygt har läst.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Vår tids största klassresor har gjorts av unga fotbollsspelare som blivit mångmiljonärer innan de ens fyllt tjugo.

Men det är inte spelarna som tjänar mest - det är Fifa.

Schweizaren Joseph Blatter är Fifas president sedan 1998. Idag är Blatter 76 år. Det är en gammal man, vilket kanske förklarar men inte ursäktar grodor som att kvinnliga fotbollsspelare borde bära tajtare och kvinnligare trikåer för en mer feminin look.

Fifa har länge anklagats för korruption och för att mörka sina affärer. Det är Blatter som sätter reglerna, han som styr. Han är mer än en chef – han framstår nästan som en ledare för en världsomspännande trosgemenskap – okritiserbar.

Thomas Kistners bok ”Fifa-Mafia” handlar om dessa ljusskygga miljardaffärer, om valet av spelorter, om hur Fifa samarbetar med Interpol och anlitar privata säkerhetsfirmor, ja Fifa bygger till och med upp en egen global säkerhetsorganisation med säte i Qatar. Fifas egen säkerhetsavdelning leds av en före detta Interpol-chef. Säkerhet är bra –
men var går gränsen för enskildas integritet när det gäller personuppgifter? Blatter skryter med att ha samlat mer data än FBI.

För att få denna enorma makt har det enligt Kistner använts mindre vackra metoder - ifrågasättande styrelseprotokoll eller bandinspelningar har ”försvunnit”. Kritiker, som tidigare viceordföranden Zen-Ruffinen, har hotats med att hans barn skulle kidnappas om han inte tog tillbaka sina uttalanden och obekväma röster tystas ner med falsk ryktesspridning.

Blatter har skapat ett nätverk av funktionärer, politiker och marknadsförare. När de nya spelorterna bestäms skjuts det välfyllda kuvert under hotelldörrarna efter förhandlingarna. Fifas huvudkontor ligger i Schweiz – landets stränga banksekretess möjliggör en rätt dunkel ekonomi.

Kistners väldokumenterade bok visar till exempel hur det gick till när Tyskland blev värdland för VM 2006. Saudi-Arabien röstade först på Tyskland sedan en stor vapenaffär slutits mellan länderna.

Hur mycket kostar medgörlighet? Internationella sportjournalistförbundet tar årligen emot generösa ”gåvor”. När Interpol skulle undersöka Fifas korrupta affärer, fick de lägligt nog närmare två hundra miljoner kronor i ”bidrag” – knappast till kaffekassan. Det är vi som åskådare och tevetittare som indirekt finansierar dessa affärer.

Men varför protesterar ingen? Kistners enkla förklaring är att det är att Fifa har totalt monopol och ingen vill riskera att stå utanför. Sportjournalister är enligt Kistner generellt för okritiska till den sport de älskar och grävande journalister ger sig inte in på sportens revir.

Kistners bok är resultatet av 20 tjugo års gediget arbete – kronan på verket i hans ständiga kamp för mer insyn inom fotbollen. ”Fifa-Mafia” har tagits emot med stort intresse i Tyskland. Att det fanns skumma affärer är inget nytt, men omfattningen chockerar.

Margareta Flygt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista