Läs Niklas Söderberg om sista ordet i Nikipedia

Och mer om språk och språkets nödvändighet blir det nu – i det sista avsnittet av poeten Niklas Söderbergs serie Nikipedia: om ord och begrepp som kan hjälpa oss att förstå det liv vi lever, i den tid där vi befinner oss. Idag ett klassiskt begrepp som uppnått pensionsåldern, och som inte alltid ser så vitalt ut i betraktarens öga: men som fortfarande har sprängkraft. Nyspråk – eller som det heter i original: Newspeak.

-----------------------------------------------------------------------------

Newspeak

Begrepp myntat av George Orwell i romanen 1984. En totalitaristisk strategi för att utöva ”tankekontroll” genom att manipulera språket, i linje med teorin att vi endast kan tänka det ord och grammatik tillåter. Idag används begreppet Newspeak som mer eller mindre synonymt med propaganda, eller kampanjretorik. Det är inte helt lyckligt. Dels för att all aktiv språkpåverkan inte är av ondo. Om försöket att få ”städare” att bli ”hygientekniker” inte fallit väl ut, så har annat gjort stor nytta – t ex du-reformen. Men också för att newspeak är mer raffinerat och långtgående än så. Det är ett angrepp på själva förmågan att tänka kritiskt. Om de mest citerade exemplen ”Krig är fred”, Okunnighet styrka, frihet slaveri, endast hade en retorisk funktion vore de enkla att kringgå genom ironisering (ungefär som när polackerna kallade det radioaktiva nedfallet efter Tjernobyl för ”brodermolnet”). Om graffitin på stadens väggar löd typ Krig är Bröd, frihet broderi och okunnighet en lök, skulle alla förstå.  Istället syftar fraserna till att få själva tänkandet att implodera – som ett slags ondsinta zen-koaner. Vad det handlar om är att utplåna skillnader, preciseringar och personliga perspektiv. Synonymer ersätts med ett enda ord. Det man är positiv till är ”bra”, ”plusbra” eller ”dubbelplusbra”. Idealet är så få ord och en så enkel meningsbyggnad som möjligt. Målet är ett språk som endast tillåter ett onyanserat och allmänt jakande. Ett ”gilla”-språk kanske, twitterbart. I 1984 är inte vägen till helvetet stensatt med goda föresatser, utan med tomma affirmationer. Allt är ”dubbelplusbra”.

Niklas Söderberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista