Läs Henrik Chetan Aspengrens text

Det traditionella The City och det glassiga Canary Wharf med sina nybyggda skyskrapor: de båda finanskvarteren i London ligger inte så långt ifrån varandra och de utgör inte bara Europas finansiella centrum, utan, enligt många bedömare hela världens. Här arbetar runt 90 000 människor bara i banksektorn. Inte konstigt att finansindustrin brukar beskrivas som Storbritanniens största exportindustri.

Är det här Europas centrum? Eller ligger det kanske strax bredvid? I vår serie korta nedslag från platser som säger oss något om vad en europeisk identitet egentligen är, ska historikern Henrik Chetan Aspengren ta oss med till en speciell gata, i utkanten av, the City.

Utanför tunnelbanan vid stationen Aldgate East i östra London ligger Commercial Street. Gatan löper från Shoreditch och Bethnal Green vidare sydöst, mot Whitechapel. Jag står vid tröskeln till The City, en mötesplats för den globala finansmarknaden, men omgivningarna här är snarare anspråkslösa än storslagna.

Under 1800-talet och det tidiga 1900-talet trängdes hantverkare, egenföretagare, och hamn- och småindustriarbetare längs Commercial Street. I dag befolkas kvarteren av människor med liknande yrkesprofil, med undantag av hamnarbetarna som försvann vid varvsnedläggningarna.

Skillnaden mot förr är att de flesta av dem som bor eller verkar här har sin bakgrund utanför Storbritannien: i Centraleuropa, Sydasien, östra- eller södra Afrika. Butiksskyltningen på husfasaderna vittnar om arabisk-, urdu eller bengalitalande ägare och kunder.

Till och från Commercial Street flödar information och identitetsskapande impulser. Härifrån skickas pengar till Mogadishu, inhandlas mark i Sylhet, beställs arbetskraft från Kraków. Härifrån planeras musikfester i Lagos eller demonstrationer i Lahore.

Detta dynamiska område som förbinder östra Londons gränsöverskridande migrantsamhälle med det lika gränsöverskridande finansindustriella City får den som söker efter Europas centrum att framstå som hopplöst förbisprungen.

Sett från Commercial Street har Europa inte längre ett centrum i ekonomisk eller social mening. Från min utsiktspunkt sträcker Europa sig istället som ett nätverk av mer eller mindre inflytelserika noder som i sin tur står i kontakt med andra noder spridda över världen.

Genom nätverket rör sig människor, varor och idéer som bidrar till att forma europeiska identiteter. En promenad längs Commercial Street ger en insikt i hur bärande de utomeuropeiska inslagen är i detta identitetsskapande.

Henrik Chetan Aspengren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".