Läs Jesper Cederstrands text

Europa. Ett stort område från Island i väster till Uralbergen i öst, en kontinent i kris, demokratins vagga, ja det går att beskriva Europa på många sätt. Själva ordet, Europa, kan komma från den grekiska mytologin där Europa var en fenicisk prinsessa, känd för sin skönhet, men troligare är att det ursprungligen kommer från ett assyriskt ord, ett ord som i dessa dagar har den något ödesmättade betydelsen "solnedgång".

I detta skymningsland, har vi på OBS gett oss ut på jakt efter en europeisk identitet, finns det någon sådan?

Jesper Cederstrand:

Känner du dig som en europé?

Tyst i föreläsningssalen. Bland sextio studenter från Europas alla hörn räcks en ensam hand i luften. resterande 59 av oss skrattar åt den som vikt sig för den byråkratiska institutionens propaganda. 60 elever från 14 europeiska länder men bara en europé. Det är Erasmus, EU-projektet som arbetar för ökad rörlighet bland studenter inom unionen, som samlat oss för att diskutera europeisk integration. Två veckor i södra Spanien på det fyrstjärniga hotellet i Albir. Sju våningar, glashissar i foajén, pool, dansgolv, gym och spa. All inclusive - subventionerat till €100 per person.

I ärlighetens namn åkte jag kanske inte så mycket för den europeiska integrationens skull som för de två veckorna på varmare breddgrader mitt i februari.

Studenter från Skottland till Turkiet. Och alla möts i en planerad spansk kustby där majoriteten av invånarna är nordeuropéer. Pensionärer som vill dra sig tillbaka till varmare breddgrader. Under de här två veckorna var de enda spanjorer jag träffade hotell- och restaurangpersonalen.

Dagarna spenderades på föreläsningar som handlade om var och hur den europeiska integrationen borde äga rum. Varvat med gruppdiskussioner där nationaliteter blandades. Men att hitta en europeisk identitet bland statistik, rapporter och utredningar från alla deltagande länder var inte så lätt.

När skoldagarna var slut lades allt detta åt sidan. Allt eftersom dagarna gick flöt vi samman, från våra nationella grupperingar, till någonting nytt. När vi utbytte musik på bussresan till Valencia eller när vi sjöng "Summer nights" från Grease under en karaokekväll.

Efter två veckor bland européer var det svårt att förneka att jag själv var en. Sista kvällen så kramades vi om och bjöd in varandra till våra respektive länder, "kom och plugga i Sverige vet jag!" Vilken ambassadör jag hade blivit. Projektet hade lyckats. Problemet löst.

Men de spanjorer i hotellpersonalen som passade upp på oss då, var jag en europé för dem? Att få 60 studenter som aktivt valt att delta i ett Erasmus-program att känna sig som européer är väl ingen bedrift. Är det verkligen där insatserna behövs? För somliga är EU en prisbelönt fredsbevarande institution men för många är och förblir unionen inget annat än en centralstyrd byråkrati. EU samlade oss på fyrstjärnig mark för att lära om europeisk integration, men vem var egentligen bjuden?

Jesper Cederstrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".