Den enda bild vi hittar på ledaren för det nya partiet Agang, Mamphela Ramphele, är denna bild från när hon talade i FN år 2000. Kanske för att det var så sent som i måndags hon berättade om sitt nya parti. Foto: Martial Trezzini/Scanpix

Mamphela Ramphele: Svidande kritik mot skolpolitiken

6:04 min

Vår vikarierande producent Tor Billgren har läst sydafrikanska Mamphela Rampheles bok Conversations With My Sons and Daughters.

Det är en bok som kan läsas som ett politiskt program för Rampheles nystartade parti Agang. Partiet startades så sent som i måndags. Hör hennes minst sagt kritiska syn på skolpolitiken i Sydafrika.

Ändå är skolsituationen fortfarande usel. Förra året medgav ministern för grundläggande utbildning att 80% av de statliga skolorna inte håller måttet.

Förutom bristande kunskaper hos lärarna, lyfter Mamphela Ramphele i sin bok också upp en dålig arbetsmoral, något som hon klandrar det största lärarfacket SADTU för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista