Läs Jan Olof Nilssons text

Nu ska vi till Kina där det politiska ledarskapet också kan framstå som paradoxalt, så här lite på håll. Den absoluta makten ligger hos några få individer som gör allt för att inte framstå just som individualister. Därför väckte det stor uppmärksamhet när Xi Jinping – som tillträder som ny president i Kina i mars – nyligen dök upp i en kinesisk blogg, på ett sätt som tidigare varit okänt, för kinesiska ledare. Jan Olof Nilsson:

Xue Xi Fen Si Tuan, som en kinesisk bloggare kallar sig, blev på bara några dagar en kändis i Kina. Bloggaren visade sig nämligen ha förvånansvärt goda kontakter med kinas nya ledare Xi Jinping.

Bloggidentiteten är en lek med tecken och kan fritt översättas som "Xi ´s fan-club”. Enligt bloggprofilen tillhör websidan en kvinna i Shanxi, d v s från den stad där Xi Jinping föddes. Och bloggaren tog den kinesiska mikrobloggsvärlden med storm efter att foton och rapporter om Xi Jinpings olika förehavanden i Gansu provinsen publicerades – t o m före den statliga nyhetsbyrån Xinhua, som har monopol på alla nyheter som gäller kinas toppolitiker. Bloggaren fick på bara några dagar närmare 700 000 vänner på sin blogg.

Fotona på Xi Jinping är tagna på nära håll och han framträder i en betydligt mer avslappnad stil än vad som är vanligt i nyhetsflödet.  Många misstänker därför att bloggen skapats av någon som arbetar för, och nära, den nya ledaren, ja, en del menar t o m att det är Xi Jinping själv som kommit ut i den virtuella världen anonymt, tillsammans med 700.000 fejkade vänner. Men Xue Xi Fen Si Tuan dementerade att bloggen hade något samröre med det politiska ledarskiktet – ”Jag är inte ens partimedlem. Jag är bara en vanlig medborgare som högaktar Xi Jinping. Eftersom jag är på semester, så följer jag honom dit han åker”.

Men, som sagt, många tog denna dementi med en stor nypa salt. Snarare menar man att bloggen är en ny form av strategi för att öka Xi Jinpings popularitet och för att ge sken av att det nya ledarskiktet är mera öppet och modernt, vilket ska rimma väl med den folkliga framtoning, som Xi Jinping ville lyfta fram i sitt första tal inför politbyråns ständiga utskott: ” Folket skapar historien. De är de verkliga hjältarna och källan till den makt som vi utövar”

Efter en dryg vecka av bloggens historia framträdde en ung man, och sa att det var han som låg bakom allt, och att han nu tänkte släcka ner sin sida – det blev för mycket uppmärksamhet, allt blev för stort tyckte han. Men, vem, och vilka intentioner, som låg bakom bloggen, och varför allt plötsligt försvann, lär vi nog aldrig få veta. Men händelsen visar än en gång de kinesiska mikrobloggarnas genomslagskraft, och hur en ny offentlighet har uppstått, vars politiska betydelse vi kanske bara kan ana.

Jan Olof Nilsson i samarbete med Lu Yi Xiao Nilsson