1 av 3
Jan Norming gör ett sociogram över mytomspunna Bloomsbury-gruppen. Flera av de han nämner finns också med på Wikipedias variant.
2 av 3
Några av medlemmarna i Bloomsbury-gruppen (Foto: Wikimedia: Creative Commons)
3 av 3
Författaren och journalisten Jan Norming

Radioessä: Om radikala Bloomsbury-gruppen

Veckans radioessä handlar om den mytomspunna Bloomsbury-gruppen, en grupp radikala konstnärer och författare som tog sitt namn efter stadsdelen i London. De bodde i Bloomsbury och verkade under 1900-talets första hälft.

Två av gruppens mest kända medlemmar är författaren Virginia Woolf och nationalekonomen John Maynard Keynes. De höll salong på Gordon Square, skrev böcker, målade och levde i för sin tid ovanligt öppna förhållanden där det mesta var tillåtet - utom att vara ordinär.

Författaren och journalisten Jan Norming har gjort ett sociogram över en grupp som fortsätter att fascinera och vars utlöpare sträcker sig in ända i vår tid.

Virginia Woolf och andra medlemmar i gruppen införde till exempel modernismen i den engelska litteraturen och konsten.

Alla var de ordentligt gifta med någon i gruppen. Men det hindrade dem inte från att också ha såväl hetero- som homosexuella kärleksaffärer med andra gruppmedlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista