I slutet av december hölls en manifestation mot näthatet i Göteborg. Anledningen var oroligheter på flera skolor i Göteborgsområdet, där många ungdomar hade blivit utsatta för näthat Foto: Adam Ihse

Olika meningar om franskt näthat

6:28 min

Vi hör också frilansjournalisten Johan Tollgerdt i Paris om ett ämne som blivit aktuellt i Sverige sedan ett antal veckor: näthatet. 

I somras utökades den svenska polisens möjligheter att begära ut adresser till misstänkta näthatare. En sådan lag har funnits längre i Frankrike. Och Tollgerdt reder ut hur detta har påverkat det franska näthatet och hur lagen diskuteras i Frankrike.

Enligt den nya svenska Lagen om Elektronisk Kommunikation kan polisen inte bara som tidigare begära ut abonnemangsuppgifter från internetleverantörer när de misstänker brott som kan leda till fängelse - utan också när det gäller brott som bara ger böter.

Den möjligheten har länge funnits i Frankrike. Men vad som är rätt att göra åt näthatet där, är man inte alls överens om. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista