1 av 2
Författaren och kulturskribenten Maria Küchen har gjort veckans radioessä om Michel de Montaigne. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Montaigne målad av Thomas Le Leup

Radioessä: På jakt efter Jaget

I veckans radioessä letar författaren Maria Küchen efter det motsägelsefulla och flyktiga jaget. Vilka vi är egentligen, det som kallas ”du” och det som kallas ”jag”?  

Hon gör det efter att ha läst ett stycke, en essä av Montaigne från 1500-talet. Det var för övrigt han som "uppfann" just essän.

Maria Küchen har närmare bestämt fått tag i Michel de Montaignes essä om det motsägelsefulla och flyktiga jaget. Och hon kommer till samma insikt som han: ju mer vi söker inåt efter våra egna jag, desto tydligare blir det att det inte finns något beständigt alls där inne.

Så  vilka är vi då egentligen, det som kallas ”du” och det som kallas ”jag”?  Och vad innebär Montaignes tankar i vårt individcentrerade 2000-tal ?

Böcker:
De Montaigne, Michel:  Essayer 1- 3, översättning och kommentarer Jan Stolpe, Atlantis, 2012
Mehta, Gita: Karma Kola, Penguin, 1993

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista