Ett sätt att, utan att ta till avhuggna huvuden, skildra det ofattbara våldet i Mexico är kanske det här: skor uppställda utanför senaten i Mexico City i protest mot våldet. I skorna texten: ”Var är de?” Foto:Arnulfo Franco/Scanpix

Journalistvåldet ökar i Mexico

9:52 min

När journalister skildrar det mexikanska våldet utsätter de sig inte bara för livsfara, de riskerar också att gå drogkartellernas ärende och sprida rädsla.

Det anser författaren Henrik Nilsson i en rapport från Mexiko.

Henrik Nilsson berättar bland annat om de olika strategier journalister använder sig av för att berätta om drogkartellerna och korruptionen.  

Hör om en blogg som okommenterat visar bilder från våldets Mexiko.

Och om en sajt som fokuserar på överlevarnas berättelser.

Numera är Mexiko det farligaste landet i Latinamerika – och ett av de farligaste länderna i världen – att utöva yrket i. Våldet mot journalister har en lång historia i Mexiko, men aldrig tidigare har det nått en sådan omfattning som efter millennieskiftet, då ett 80-tal journalister har mördats och omkring ett dussin försvunnit

Tidskrift:
Procesos specialutgåva ”El sexenio de la muerte – Memoria gráfica del horror”, 2013

Bloggar:
#link=347833#
#link=347834#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista