Japanska kvinnor läser en extrautgåva av en japansk tidning som rapporterar om Nordkoreas senaste kärnvapentest. De upprepade testerna har orsakt debatt om att lägga om det japanska försvaret, göra det mer offensivt Foto: Itsuo Inouye/Scanpix

Japaner oeniga om självförsvaret

14 min

I dagens OBS hör vi också historikern och Japan-kännaren Monica Braw om den debatt som utlösts i Japan om att slopa den fredsbevarande paragraf nio i konstitutionen.

Detta efter Nordkoreas upprepade kärnvapentest.

Poängen med  en ändring av paragraf 9 är att det skulle bli möjligt att skicka soldater utomlands. Och inte minst att ha offensiva vapen, alltså att kunna gå till attack mot andra länder.

I dag har Japan en självförsvarsstyrka, men Nordkoreas kärnvapentester gör att flera japaner inte tycker detta räcker längre, medan andra gör motstånd mot dessa tankar, berättar Monica Braw.

-------------------------------------------------------------------

Hör också Theresa Benér från den 14 februari 2011 i ett inslag om fransmannen Stéphane Hessel, som blev känd när han som 93-åring publicerade pamfletten Indignez-vous!, Bli upprörda! - en bok om motstånd, som också blev uppmärksammad när den senare publicerades på svenska.

Här en fördjupande analys av Theresa Benér, som gjordes när boken kom ut i original. Inslaget ligger i sista delen av programmet:

Här kan du dessutom läsa hennes text:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista