Läs Monica Braws text

Turister kommer alltså till Detroit idag för att ”se civilisationens slut”. Men alla platser som kan säga oss något om hur det kan komma att se ut om vår civilisation går under, är inte lika estetiskt lockande. Vi ska till Japan, där det gått två år sedan katastrofen i kärnkraftverket i Fukushima. Monica Braw:

Två år efter kärnkraftsolyckan i Fukushima vet man ännu inte vad som orsakade den – var det den mycket kraftiga jordbävningen eller var det den stora tsunamin? Frågan är avgörande för vilka krav som ska ställas på kärnkraftverk och säkerheten kring dem.

Men hittills har det varit omöjligt att ta sig in i delar av den raserade anläggningen på grund av den mycket höga radioaktivitet som fortfarande råder där.

I en intervju den 28 februari med tidningen Asahi berättade Atsuhiko Kosaka, som leder arbetet för Kärnkraftsreguleringsmyndigheten, att det inte finns någon el i anläggningen. Man har bara kunnat lägga in tillfälligt lyse i vissa delar och att man måste arbeta med ficklampa i andra. Man vet inte bestämt hurdan strålningssituationen är i delar dit man inte kommit ännu.

Samtidigt förändras förhållandena ibland plötsligt så att man uppmäter mycket högre värden radioaktivitet än tidigare på en plats. Han jämförde arbetet med tivolispelet där man ska slå ner en gubbe som dyker upp ur ett av många hål och ofta missar.

Problemen begränsar sig inte till själva kärnkraftverket. En överhängande fråga är vart allt det radioaktiva avfallet och byggresterna ska ta vägen. Det ansvariga ministeriet har pekat ut platser i länen kring Fukushima vilket har väckt protester. Samtidigt säger arbetare som har hyrts in för att röja upp kring Fukushima att det förekommer fusk genom att somligt potentiellt radioaktivt avfall bara dumpas i naturen.

Inte ens det lågradioktiva avfallet kan man finna förvaringsplatser för fastän kommuner över hela landet har tillfrågats.

Men frågan gällande avfall från kärnkraften överhuvudtaget är olöst. Redan 2002 sökte staten efter kommuner som erbjöd sig att lagra. Bara en kommun anmälde sig men ångrade sig senare.

Nyligen sa Japans vetenskapliga råd, som ska bistå staten med expertkunskap, att det råder alltför stor risk för vulkanutbrott och jordbävningar i Japan för att man överhuvudtaget ska kunna förvara något radioaktivt avfall i bergrum.

Ett av kraftbolagen illustrerar dilemmat med avfall påtagligt. På grund av att kärnkraftverken över hela landet stängdes i samband med Fukushimaolyckan har detta bolag, som äger 4 reaktorer, nu hamnat i ekonomiska svårigheter. Men om bolaget därför skulle vilja stänga reaktorerna för gott har det inte medel till den långvariga och dyra nedmonteringen.

Av Japans nuvarande 48 reaktorer är bara 2 igång. Nya stränga säkerhetsbestämmelser gör att de andra inte har fått starta. En undersökning av tidningen Asahi visar nu att inget enda av dem på långt när uppfyller kraven. Dessa omfattar bland annat tillräckligt höga tsunamimurar, jordbävningssäkra byggnader för räddningsarbete och utrustning som hindrar radioaktiva utsläpp vid en olycka. Dessutom har man konstaterat att två kärnkraftverk ligger direkt på aktiva sprickor där jordbävningar är troliga och att det största kärnkraftverket av alla med 7 reaktorer, Kashiwazaki-Kariwa, också ligger på en spricka som troligen är aktiv.

Japan har alltså helt olösta problem vad gäller Fukushima, alla andra kärnkraftverk, uppröjning, avfall och kärnkraftspolitiken i stort.

Den förra regeringen la i höstas fram ett förslag att kärnkraft skulle avskaffas i Japan till 2030. Det uppfattades huvudsakligen som valfläsk. Den nya regeringen, som tillträdde i december sade bestämt att detta inte kan komma på fråga.

Åsikterna om kärnkraft utanför regeringen är splittrade. Omedelbart efter olyckan var motståndet stort. Demonstrationer pågår fortfarande. Men ekonomiska realiteter och Japans brist på egna energikällor bidrar till att till exempel mer än hälften av lokalpolitiker i områden nära kärnkraftverk vill behålla dem. En typisk motivering är att kärnkraft är nödvändig - med hänvisning till miljö och ekonomi - tills den kan ersättas av nya energikällor.

Monica Braw

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".