1 av 2
Ortodoxa judar kollar kosher-erbjudanden i den första vanliga livsmedelskedjan i Berlin, som öppnade en egen avdelning för kosher för ett och ett halv år sen. Foto: Markus Schreiber/Scanpix
2 av 2
Halal-butik i Amsterdam i Holland, där man funderat på att förbjuda de gamla rituella slaktmetoderna som krävs för kosher och halal-kött Foto: Peter Dejong/Scanpix

Kosher och Halal: Gamla regler i modern industri

"Mat och moral", är titeln på en av våra pågående serier. Och i den undrar vi i dag vad som händer när ett flera tusen år gammalt regelverk möter modern matindustri?

Hjälper oss med svaren gör frilansjournalisten Johan Tollgerdt och rabbinen och läraren Isak Nachman.

Av de debatter som förekom inför 2012 års presidentval i Frankrike, överskuggade debatten kring Halal-slakt allt annat.

Johan Tollgerdt i Paris rapporterar om en debatt som handlat om mycket mer än bara mat.

Isak Nachman redogör sedan för de moraliska tankarna bakom Kosher – där en av de centrala idéerna är att människor måste erkänna och ta ansvar för det lidande vi orsakar djuren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".