James Buchanan talar till studenter på ett universitetet I Tennessee år 2000. Den världsberömde och omdiskuterade ekonomen dog den 9 januari i år i Virginia i en ålder av 93 år Foto: Middle Tennessee State University/Scanpix

Guru då, död idag? Olika besked om James Buchanan

Vi återkommer till vår serie ”Guru då, död idag?” genom att höra den moderate riksdagsledamoten Mats Johansson prisa den nyliberale ekonomen James Buchanans regelverk för att de hjälper statens finanser. 

Samtidigt hävdar humanekologen och ekonomen Kenneth Hermele att de policybeslut som genomförts i Buchanans fotspår lett till ökade klassklyftor och berövat politiker deras möjligheter att påverka.

Public Choice och idéer om hur staten bör begränsas – på åttiotalet fick James Buchanan Svenska Riksbankens pris i ekonomi till Alfed Nobels minne.

Detta i samma veva som Buchanan fick se hur politiker som Ronald Reagan och Margaret Thatcher försökte omsätta hans teorier i praktiken.

Men var står han idag? 

Det har Mats Johansson och Kenneth Hermele lite olika besked om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".