Två fyraåringar i Tiblisi i Georgien för några år sen. Över stora delar av världen har vi något osunda matvanor, ofta grundlagda i barndomen. Dags att ändra på det här, stoppa fetmaepidemin, anser i varje fall Anders Mildner Foto: Shakh Aivazov/Scanpix

Mat och moral: Vi är präglade av matmissbruk

I vår serie om "Mat och moral" hör vi frilansjournalisten Anders Mildner, som läst en ny bok om matmissbruk. 

En av vår tids största paradoxer är kombinationen av ett gigantiskt medieintresse för mat och ett kompakt ointresse av vad vi stoppar i oss till vardags.

Mildner anser att det nu är dags att stoppa fetma-epidemin, tid att göra upp med våra matvanor.  

De flesta av oss missbrukar mat i större eller mindre skala, och det moderna samhällets snabbmatskultur gör det svårt att undvika.

Anders Mildner tycker därför att det är dags att reagera mot både osund mat och osund matkultur. För även om det pinnsmala är det gällande kroppsidealet, så är snart halva Sveriges befolkning överviktig.

Hör också en kort del av ett inslag av frilansjournalisten Lisa Zetterberg.

I OBS den 21 november 2012 tog hon upp det enorma fokus som finns på träning i dagens samhälle. Och hur det sprider idéer om att en människas moraliska värde kan avläsas på hur hennes kropp ser ut.

Böcker:
James Erlichman: Addicted to Food, 2013
Sander L Gilman: A Cultural History of Obesity, 2008
Shari L. Dworkin och Faye Linda Wachs: Body Panic: Gender, Health and the Selling of Fitness, 2009

Länk:
#link=349191#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".