Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Johanna Karlsson: Ingen kan fly från skuggsamhället

Ur Obs den 9 april 2013.

Under hela mars månad har vi varnats för ett skuggsamhälle. Den berömda skuggan påstås bestå av migranter som inte beger sig till Arlanda när ett visum gått ut eller ett avslag fastställts.

Men det finns också en stark diskussion om att en alltför lam kontroll av arbetskraftsinvandringen lett till utbredda skuggparadis för säljare av falska arbetskontrakt och oändliga möjligheter för arbetsgivare att korrigera avtal i efterhand. 


Det jag ännu inte fått höra är hur någon ska lyckas fly sitt samhälles egna skugga. Om du håller dig i solen, undkommer du då? Eller ligger skuggan där på marken bakom varje medborgare, som för att påminna om något.

Jag har jobbat på ett par arbetsplatser som varierat i färgskala. Från kolsvarta till ljusgrå. Gemensamt för dem var att de var otroligt jobbskapande. På krogar där svartarbetet var som mest använt behövdes hela tiden fler och fler människors trixkunskap. Till att upprätthålla fusket. Metoderna för att undkomma polis, skatteverk, migrationsverk och arbetsmiljöverket. Samma mängd kunskap och kreativitet hade kunnat användas till något annat. Något lika jobbskapande.

I tidningsbudbranschen, där vi sprang i trappor med dagens nyheter i händerna klockan tre på natten, var det vanligt förekommande med en överföring av arbetsuppgifter på en utomstående person. Självklart bäddade det för otroliga fall av utnyttjande, där en person stod på kontraktet och fick vit lön – men sedan gav en del av lönen vidare till den som privat hyrts in för att faktiskt dela ut tidningarna. Men lika ofta var uppdelningen en annan typ av uppgörelse. Syskon som delade lika på nattjobbet därför att bara en person inte klarade att aldrig sova på natten och var rädd att förlora jobbet om den sjukanmälde sig eller bad om färre timmar. Vänner där bara en part hade korrekta papper. Eller en grupp människor med många olika timanställningar som gemensamt hjälpte varandra med alla jobb för att inte behöva tacka nej till timmar när något krockade. Människor skapade sina egna arbetsmarknader. Ibland sjuka utnyttjande situationer, ibland rimliga lösningar sett till situationen de levde i. Den omtalade skuggan skingrade sig till en lättare dimma.

På Aktuellt ser jag att den så kallade soliga världen, det vita arbetslivet, också är uppfinningsrik. I ett fall. När det rör sig om business kring arbetslösheten självt. Jobbcoaching och personalhantering är blomstrande branscher. Gasellen, Dagens Industris utmärkelse för snabbväxande svenska raketer, gick förra året till Hermods. Ett företag för arbetsmarknadsåtgärder och vuxenutbildning. Med andra ord hantering av arbetslösa och Komvuxstudenter. Året innan dess gick samma statyett till Miroi, ett företag inom exakt samma marknader som Hermods. Och SVT:S Aktuellt har alltså nyligen visat på fler exempel där privata aktörer blir miljonärer på faktumet att arbetslösa finns.

Är det här ett exempel på en skuggbransch eller solbransch? Är det svart eller vitt?

Jag delar lägenhet med två tjejer. Båda har universitetsexamen. En jobbar på köpcentret Entré, en på köpcentret Emporia. De är timanställda. Deras kontrakt förnyas var sjätte månad. Om de uppfyllt säljmålen. Så alla tjejkompisar hjälps åt. Du behöver sälja 30 jeans i veckan sa du? Vi är där och köper på öppet köp och låtsas inte känna varandra, låtsas vara kunder, lämnar tillbaks varor, övertalar killar ute på nattklubbar att handla och trixar och räknar till deras mål är nådda.  Vi fixar det tillsammans. Vi vill inte att deras kontrakt slutar förnyas. 

Är det ett exempel på ett vitt eller svart jobb? Solsamhälle eller skuggsamhälle?

Här är ett förslag. Arbetsmarknadspolitiken tjänar på att släppa de färgskalor och väderreferenser som just nu färgar det politiska språket. Ta reda på varför timanställda i butiker drivs till att fuska med försäljningen lika väl som varför det hårdaste, mest dolda arbetet älskar falska kontrakt så mycket. Alla vet att det är solen som skapar skugga. Att de två följs åt. Och att allt väder skapas i samma himmel.

Johanna Karlsson
är frilansjournalist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".