1 av 2
Nya sydafrikanska partiledaren Mamphela Ramphele utmanar regerande ANC, som enligt henne misslyckats med sin demokratisering av Sydafrika. Rampheles nybildade parti Agang ska kämpa mot korruption och investera i utbildning, infrastruktur och hälsovård. Foto: Stephane de Sakutin/Scanpix
2 av 2
Italiens president Giorgio Napolitano under en presskonferens häromdagen i presidentpalatset I Rom. Foto: Andrew Medichini/Scanpix

Misslyckad demokrati i Sydafrika

-Den demokratiska utvecklingen i Sydafrika har misslyckats. Regeringen har ingen respekt för väljarna. Och väljarna förstår inte att de har makt att ställa de folkvalda till svars.

Det säger den nya partiledaren Mamphela Ramphele i Sydafrika i ett samtal med frilansjournalisten Görrel Espelund.

Hör också hennes frilanskollega Titti Nylander om kultur och politik i Italien från efterkrigstiden och framåt.

Mamphela Ramphele vill förändra den sydafrikanska korrupta politiken med sin nya politiska plattform Agang.

Sviker sina ideal?

Många är entusiastiska, men det finns också kritiker som menar att hon sviker gamla ideal. 

Glömmer svart medvetenhet?

Ramphele var en av grundarna av sextiotalets Black Consciousnessrörelse tillsammans med Steve Biko. Men nu talar hon mer om sydafrikansk medvetenhet än svart medvetenhet.

Kulturbärande kommunist

Och Titti Nylander berättar om den avgående italienske presidenten Giorgio Napolitano – en av de sista representanterna för efterkrigstidens kulturbärande kommunister, som under femtiotalet utmanades av kristdemokrater med populärkulturella preferenser.

Länk:
#link=350445#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".