Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Görrel Espelund: Om och med nya partiledaren Mamphela Ramphele

Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 13.35

Ur Obs den 10 april 2013.

Den demokratiska utvecklingen i Sydafrika har misslyckats. Regeringen har ingen respekt för väljarna. Och väljarna förstår inte att de har makt att ställa de folkvalda till svars.

Mamphela Ramphele sitter framför mig och talar med övertygelse och passion om den nya politiska rörelsen Agang som hon nyss har startat. Agang står för en ny politik. Men det handlar inte bara om ett nytt politiskt budskap – utan också om ett nytt sätt att regera.

Vi behöver en regering som investerar i landet, i utbildning, landsbygdsutveckling, infrastruktur och hälsovård, säger Mamphela Ramphele.

Men framför allt så behöver Sydafrika en regering som tar avstånd från korruption. Som slutar berika släkt och vänner med lukrativa statliga kontrakt. Och som inte tillsätter tjänstemän i den offentliga förvaltningen utan kunskap om hur man sköter jobbet.

När Mamphela Ramphele i februari lanserade sitt Agang, hade det länge spekulerats i om – eller kanske till och med när – hon skulle ge sig in i politiken.

För tre år sedan uppmanade hon oppositionen att samarbeta för att ha en chans mot det dominerande regeringspartiet ANC. Sedan talades det om att hon skulle gå med i det största oppositionspartiet DA.

Men jag är ingen som löser medlemskap hos andra, lät Mamphela Ramphela hälsa. Istället lanserade hon en egen politisk plattform och lovar nu att utmana ANC redan i valet nästa år. Och trots att många ställer sig frågande till hur hon på så kort tid ska kunna bygga upp den struktur som krävs – säger hon själv att hon tagit steget in i politiken för att vinna.

Regeringen har misslyckats kapitalt. Och i ingen annan demokrati skulle man förvänta sig att bli återvald, menar Mamphela Ramphele.

Det är svårt att inte dras med av hennes intensiva och energiska sätt att tala om förändring. Efter att ha avböjt under några veckor, har hon vikt den här dagen åt att ta emot journalister.

Agang har väckt intresse, inte minst bland unga svarta sydafrikaner som inte känner sig hemma i Sydafrikas politiska landskap.

Bara några dagar efter lanseringen hade tusentals volontärer anslutit sig och redan innan Agang blivit ett fullvärdigt parti – har Mamphela Ramphele hamnat på tidskriften Newsweeks lista över 125 kvinnor som kan förändra världen.

Men mottagandet har inte enbart varit positivt. Det finns dom som kallar henne naiv som ger sig in i partipolitiken, andra som menar att sydafrikanerna har en tendens att vilja ”bli räddade” och att Mamphela Ramphele endast är en i raden av dessa hjältar som ska frälsa nationen. 

Mamphela Ramphele har under decennier varit en kvinna som många i Sydafrika sett upp till – först som anti-apartheid aktivist, sedan som akademiker, direktör för Världsbanken och skicklig affärskvinna. Hon är orädd och har aldrig dragit sig för att utmana och kritisera makthavarna – oavsett om de var den vita apartheidregimen eller är den demokratiskt valda ANC-regeringen.

Maktens ansikten har bytts ut – men arrogansen är den samma. Men än är det inte för sent att bygga det land vi trodde var möjligt 1994, säger Mamphela Ramphele.

Men vad var det egentligen som gick fel? Varför blev Sydafrika inte den förebild många hoppats på?

Mamphela Rampheles svar är enkelt. Ingen respekterar ett land där korruption har blivit en del av den politiska kulturen och där den nuvarande presidenten systematiskt nedmonterat allt det som gjorde Sydafrika till en stolt afrikansk nation.

I dag är det färre än tio procent av befolkningen som identifierar sig som sydafrikan i första hand. Så istället för att tala om svart medvetenhet talar Mamphela Ramphele i dag om en sydafrikansk medvetenhet.

Något som fått hennes kritiker att hävda att hon sviker sina gamla ideal.

Men Mamphela Ramphele anser att istället för att ena landet, har regeringens politik splittrat befolkningen. Black Economic Empowerment – ett politiskt program för att överbrygga ekonomiska klyftor mellan svarta och vita – har oavsiktligt blivit en del av detta.

Alla vet att gårdagens orättvisor måste jämnas ut, men vi ska inte låta hudfärg styra, säger Mamphela Ramphele.

Hon menar att så länge man i Sydafrika fortsätter lägga vikt och värde vid färg, kommer landet att sitta fast i historiens raspolitik. Istället måste man på allvar tar itu med känslan av underlägsenhet som många svarta fattiga känner i dagens Sydafrika.

Vi måste försöka få dem att förstå att det inte är på grund av deras svarta hudfärg som de är fattiga – utan för att politikerna har misslyckats med att förändra de sociala och ekonomiska strukturerna i samhället.

Görrel Espelund
är frilansjournalist som koncentrerar sig på utvecklingen i Afrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".