1 av 2
Många vill ibland TILL Tanger - här hundratals bilar i den spanska hamnen Algeciras, marockaner och andra som vill till Tanger under semestern.Foto: R.Perales/Scanpix
2 av 2
Jannete Hentati

Tanger - stad för västs drömmare

Eftersom eftermiddagens Obs utgår på grund av budgetdebatt, sänder vi en repris i kväll:

Tanger i Marocko har länge varit en projektionsyta för västerländska drömmare. Men Tanger är också en stad som många försöker ta sig från. Vi fortsätter vår serie Att läsa en stad. I dag reflekterar socialantropologen Jannete Hentati över de olika bilderna av Tanger.

Hör också ett nytt ord i poeten Niklas Söderströms Nikipedia: tegel - inte bara ett byggnadsmaterial, utan också en symbol för samhället.

Många författare och konstnärer vallfärdade till Tanger efter andra världskriget. Och då blev staden populär hos västerländska drömmare som ville di. Men Tanger är också en stad som många längtar från: bara ett par mil från frihetens Europa. Det är dessa olika bilder av Tanger Jannete Hentati funderar kring.

Och Niklas Söderström tar upp att ordet tegel, som också är en symbol för vilket slags samhälle vi egentligen lever i. Åtminstone i Nikipedia.

(Det här programmet sändes första gången den 10 maj 2012)

Bok:
Tahar Ben Jelloun Till andra sidan havet, Alfabeta, 2006 Svensk översättning: Ragna Essén, 2008

Länk:
I brittiska The Guardian gav Issandr El Amrai nyligen en bild av situationen i Marocko idag, i en artikel där han ställer frågan huruvida det var bra eller dåligt att revolutionen aldrig kom till Marocko.
#link=315871#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista