Lu Yi: Kinesiska mikrobloggar granskar traditionella nyhetskanaler

Ur Obs i P1, onsdagen den 17 april 2013

Mängder av kycklingar har slaktats.  Och utöver denna fågelmassaker så hittades tidigare i vår över 10.000 döda grisar flytande omkring i Huangpufloden, vilket skapade panik när det gällde hur säkert dricksvattnet var i Shanghai. Naturligtvis försöker folket i staden se samband mellan svin och fåglar, även om myndigheterna förnekar all samverkan.

Jämfört med för 10 år sedan har kinesiska myndigheter numera en mer öppen attityd när det gäller vad som får skrivas om olika farsoter som drabbar landet. Men för många är rapporteringen långt ifrån tillräcklig. I synnerhet gäller missnöjet den statliga TV-kanalen CCTV.

På de kinesiska mikrobloggarna publicerades nyligen granskningar av nyhetskanalen. Det visade sig, den dag då fåglar började slaktas, att till exempel 6 av 12 inslag handlade om hur kinas nya toppledare höll möte med internationella gelikar, ett inslag handlade om att CCTV ska bevaka när vattennivån i Amazonas höjs, ett annat om vilda djur i Afrika. Men inget om fågelinfluensa. Simon Zhou skrev på sin blogg ”inte undra på att en del säger att vårt drömrike befinner sig bara på CCTV-nyheterna” 

Lu Yi Xiao Nilsson
är frilansskribent och översättare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista