Ingmarie Froman: Om näthat som kommersiell boksuccé i Frankrike

Ur Obs i P1, torsdagen den 18 april 2013

Det här är en bok som från första till sista sidan uppehåller sig vid våld: mord, styckmord, våldtäkter, stympning, misshandel, rån, inbrott eller vandalisering. Laurent Obertone tycks vara besatt av våld och ger nästan pornografiska skildringar av olika övergrepp som begåtts i Frankrike. Men allt våld är inte förkastligt, skriver han i början av sin bok ”La France Orange Mécanique”. Om Maurice och Didier börjar gräla om fotboll på en bistro och den berusade Maurice då råkar ha ihjäl Didier, så visst är det dråp, men det är sånt som händer, det är galliskt, ”c´est gaulois”. Män är våldsamma, och våld är en del av nationsbyggandet, fortsätter Obertone och räknar upp Frankrikes bondekrig, revolutioner, upplopp och demonstrationer.

Det hotfulla våldet, det som inte är galliskt utan istället undergräver nationen, är när  Maurices och Didiers plats övertas av män som heter Karim och Muhammed. Och det är deras våld som håller på att förvilda Frankrike och som gjort franska fängelser överfyllda.

Laurent Obertone påstår att hans research bestått av att läsa och klippa artiklar och notiser i framför allt fransk landsortspress. Han har kommit fram till att det begås 13 000 stölder och 200 våldtäkter per dag i landet. Vad gör politikerna åt detta? Just ingenting. Dom är upptagna av att dölja verkligheten och dra människors uppmärksamhet till annat. Till exempel till säkerheten på franska vägar. Olika franska regeringar har under dom senaste 10 – 15 åren genomfört stora kampanjer för att minska trafikdöden. Det är i Obertones ögon bara en avledningsmanöver, ett ”massivt förströelsevapen” //une arme de distraction massive// med hans egen formulering.

En annan avledningsmanöver handlar om våld mot kvinnor. Det ger politiker, medier och föreningar en förevändning att hoppa på gifta män och familjefäder – trots att dom allra flesta övergrepp mot kvinnor begås utanför familjen, påstår Obertone.

Tonen och innehållet i Laurent Obertones 350 sidor tjocka ”La France Orange Mécanique” skiljer sig alltså inte från det som går att läsa på diverse nätsajter både i Frankrike och i Sverige: nationen hotas av invandrare, släpphänta politiker och deras journalistlakejer, feminister och dom antirasistiska organisationernas ”välgödda gäss”. Precis som nätsajtsskribenterna är Obertone frikostig med fakta. Han fullkomligen vräker ut fakta över läsaren. Det är omöjligt att kontrollera allt, men jag har tittat närmare på dom uppgifter som Laurent Obertone säger sig ha hämtat från Sverige och Brottsförebyggande Rådet. I Sverige – ”Europas mest feministiska land” – begås 16 000 våldtäkter om året skriver han. Men det stämmer inte. 2012 anmäldes drygt 6 000 våldtäkter i Sverige, enligt BRÅ, alltså inte ens hälften av det antal som Obertone nämner.

Vem är då denna författare, som fram till januari i år var helt okänd? Enligt förlagsreklamen har han fått beröm av självaste Michel Houellebecq, som utnämnt honom till en av morgondagens stora författare. Namnet Laurent Obertone är en pseudonym, men författaren är en 28-årig man som tidigare var journalist på en landsortstidning. Hans bok har blivit nedsablad av kriminologer och andra forskare, men har också fått entusiastisk reklam av Marine Le Pen, som hyllade ”La France Orange Mécanique” under en politisk utfrågning i public service-tv. Obertone har genmält att han gillar Marine Le Pens inställning till invandrare och hennes EU-kritiska politik, men att han tycker att hon i många frågor är alldeles för mycket vänster.     

Laurent Obertone är alltså en person som står mycket långt till höger. Hans distinktion mellan det gamla urfranska våldet som bygger en nation och det våld som begås av främlingar och som raserar en nation, är ett eko av 1900-talets fascism. Men det märkligaste med ”La France Orange Mécanique” är att Obertone visar att näthat också kan bli en kommersiell framgång – hittills 80 000 betalat 18 euro för att läsa det som faktiskt går att finna gratis på nätet.

Ingmarie Froman
är frilansjournalist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".