1 av 2
2 av 2

Unga kastlösa tar sig ton

I Punjab i Indien börjar daliterna - de kastlösa, eller oberörbara som man sa förr - ta sig ton mot maktfullkomliga godsägare. Som till exempel daliten Pamma Sunnarh i låten Fighter Chamar i videon ovan. 

Men den kaxiga attityden retar inte bara godsägarna, utan även många andra "högkastiga" indier.

Författaren, frilansjournalisten och Indienkännaren Per J Andersson berättar om en ny, uppkäftig variant av skördemusiken bhangra.

Ungefär 16 procent av Indiens befolkning klassas som daliter, förr kallades de kastlösa eller oberörbara.

I Punjab är andelen daliter nästan dubbelt så hög som i resten av landet. Här, där storgodsägare styr och ställer, börjar daliterna ta sig ton.

Per J Andersson berättar om hur flera både politiskt och historiskt medvetna band spelar en mer uppkäftig variant av bhangra, den traditionella skördemusiken.

I musikvideorna vimlar det av lyxiga bilar, stora hus, guldkedjor och märkessolglasögon. Men den kaxiga attityden sticker i ögonen på många högkastiga indier. 


Musikvideor:
#link=354244#
#link=354245#

Film: 
#link=354246#

Läs mer:
Ambedkar’s World – The Making of Babasaheb And the Dalit Movement av Eleanor Zelliot, 1969, nyutgåva 2013.
Our Fury is Burning – Local Practice and Global Connection in the Dalit Movement, doktorsavhandling i socialantropologi av Eva-Maria Hardtman, 2003.
#link=354247#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".