1 av 3
Henrik Nilsson Foto: Jess Richt
2 av 3
Mexikansk polis har efter skottlossning fått tag i en skadad medlem i en knarkkartell. När fotot togs 2011 hade över 45 000 människor dödats i knarkkriget, som helt förändrat det mexikanska samhället. Men även litteraturen. Foto: Raul Aguilar/Scanpix
3 av 3
Joaquín Guzmán – eller ”El Chapo” - ledaren för den mäktiga Sinaloa-kartellen är numera den mest eftersökta personen i världen, efter att Usama Bin Ladin dödats. Här på ett foto från 1993 när han greps. 2001 smugglades han ut ur fängelset i en tvättkorg. Foto: Damian Dovarganes/Scanpix

Radioessä: Om mexikansk knarklitteratur

Författaren Henrik Nilsson har hittat en helt ny litterär genre i Mexiko: narcoliteratura.

De senaste årens krig mot de mexikanska drogkartellerna har fått konsekvenser för hela det mexikanska samhället.

Och våldet är numera ett centralt tema såväl i människors vardag som i den mexikanska kulturen.

I bokhandeln finns alltså en ny populär genre: narcoliteratura. Från att ha varit ett subkulturellt uttryck i norra Mexiko har den vuxit till den kanske viktigaste trenden i den nya mexikanska prosan, säger Henrik Nilsson.

Vimlar av knarkbossar

Den rymmer allt från hårdkokt kriminallitteratur där det vimlar av knarkbossar, prostituerade, kitschiga palats och juveler, till en mer litterär prosa som skildrar vad våldet egentligen gör med ett samhälle och dess medborgare.

Böcker:
Alejandro Almazán: El más buscado, Grijalbo, 2012
Orfa Alarcón: Perra brava, Planeta, 2010

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".