1 av 2
Jannete Hentati tar bland annat upp den här målningen "Odalisk" från 1825 av målaren Delacroix. Den föreställer en kvinnlig haremsslav
2 av 2
Jannete Hentati

Kolonialistisk blick då och nu

I dag inleder vi en serie om fyra program, som alla handlar om den kolonialistiska blicken då och nu. Samtidigt avslutar vi serien Dagens bikt.

Det är socialantropologen Jannete Hentati som inleder den nya serien genom att berätta om Delacroixs haremsmålningar från 1800-talet.

Hör också den konservative kulturskribenten Johan Lundberg i Dagens bikt – om sitt sidbyte, från vänster till höger.

Lika delar fascination och förakt inför det främmande – det är grunden i den rasistiska blick som 1800-talets konstnärer betraktade den så kallade Orienten med.

Jannete Hentati tar upp hur den franske konstnären Eugène Delacroix målade fantasibilder av turkiska harem som blev en del av det västerländska medvetandet.

Från vänster till höger

Och i den avslutande Dagens bikt hör vi Johan Lundberg berätta om hur han en gång blev en högerskribent, efter att ha aktiverat sig i olika aktioner på vänsterkanten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".