Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Robert Stasinski om Taleb och Manzis böcker

Publicerat fredag 16 augusti 2013 kl 14.23

Ur OBS 20130819 Robert Stasinski om nya böcker av Nassim Taleb och Jim Manzi

 

Två vitt skilda högertänkare har de senaste åren från olika håll argumenterat mot klassiska trossatser inom samhällsvetenskapen och nationalekonomin. Den ena – Nassim Taleb - har de flesta samhällsvetare och företagsekonomer någon gång försökt läsa, men hans fackprosa ligger närmare Seneca och Dante än traditionell ekonomilitteratur, vilket avskräckt många. I sin senaste bok Anti-Fragile försöker han montera ner den moderna idén att vetenskapen gett oss tillräckligt med kunskap för att förstå den riskfyllda, osäkra framtiden. Vi jagar därför efter tydliga mönster i samtiden, men det enda vi gör, menar han, är att packa in det okända och nya i befintliga tankestrukturer. Taleb har en bakgrund som framgångsrik aktie- och derivathandlare på Wall Street, är sedan 80-talet ekonomiskt oberoende och innehar numera en professur i riskanalys, trots sitt öppna hat mot akademiker. Vid en föreläsning på London School of Economics formulerade han nyligen med lika delar humor och allvar kärnan i sin världssyn: ”Innan ekonomer fanns, fungerade världen väldigt bra”.

Den andra tänkaren som är otrogen sitt konservativa arv är Jim Manzi, även han framgångsrik entreprenör och konsult i näringslivet. I sin bok Uncontrolled menar han att trots alla matematiska modeller som utvecklats för att förstå världen har vi endast blivit bättre just på det – att skapa goda teoretiska modeller, inte praktiskt användbara. Han beskriver att näringslivet, vetenskapen och konsten ständigt utför praktiskt orienterade experiment, vilka ofta misslyckas. Men detta är något bra, menar Manzi. För att kunna hänga med i en snabbt föränderlig värld, måste vi ständigt hitta nya experimentella metoder, och ständigt testköra dem i verkligheten.

Både Taleb och Manzi utgår från finanskrisen med början 2007 och de räddningspaket som regeringar världen över hastigt slussade in i ekonomin för att rädda det som räddas kunde. Hade dessa politiska pengar någon positiv effekt? Manzi räknar upp ett dussintal nobelpristagare i ekonomi varav hälften är helt säkra på att statliga stimulanspaket haft god inverkan på ekonomin, medan övriga hävdar motsatsen. Detta menar Manzi, är bevis på vår hybris inför teoretiska modeller i en kaosartad och föränderlig värld.

För Taleb är krisen en så kallad Svart Svan – alltså en oväntad händelse med stora konsekvenser. Den påvisade hur fragilt vårt globala politiskt-ekonomiska system är - det fungerar bara felfritt när världen är stabil, utan stressfaktorer som krig, naturkatastrofer eller börskrascher. När världen är stabil är den också fragil, små tuvor välter enkelt stora lass. Nassim Taleb förespråkar istället ett samhälle som omfamnar det Anti-fragila, ett samhälle som inte bara tål stress och svarta svanar, utan utvecklas och till och med blir starkare av dem. Tänk på tung styrketräning – mer motstånd gör kroppen starkare. Tänk nu en samhällskropp som fungerar likadant – detta är Anti-fragilitet.

Med lite olika begrepp och ingångar kommer bägge författarna fram till en liknande slutsats: vi bör skapa ett samhällsklimat som är mer experimentellt, som inte bara förhåller sig konservativt avvaktande till samhällets utveckling, utan ständigt testar nya förhållningssätt. Båda två gör det utifrån erfarenheten att teoretiska, ekonomiska modeller har alldeles för stor påverkan på politisk policy. Och alla vet ju hur det har gått. Genom att förespråka ett system som gynnar mindre företag och politiska organisationer och som samtidigt missgynnar multinationella storföretag och diktaturer, gör Taleb och Manzi gemensam sak med vänstern. Stora klumpiga strukturer kommer alltid att kollapsa, vilket ständigt missgynnar de svagaste grupperna och därmed samhället i stort.

Taleb går ännu längre genom att framhålla de grupper som inte bara experimenterar för samhällets bästa, utan gör det med ständig risk för sin hälsa och profit. Till dessa hör bland annat entreprenör, soldat, konstnär och författare. I denna hjältekatogori klumpar han samman disparata yrken som ofta representerat olika ideologier, men som nu förenas mot den fragila samhällskroppen. Detta eftersom just dessa yrkesgrupper mer handfast verkar begripa historisk utveckling i en värld som aldrig står stilla.

Robert Stasinski

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".