1 av 2
Den manliga blicken är ett klassiskt feministiskt begrepp. Antologin "Kvinnorna gör mannen" tittar närmare på hur kvinnans blick skapar mansideal. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
Anette Masui Foto:Pawel Flato

Den kvinnliga blicken: om kön, makt och myter

Att kvinnan är underordnad mannen i samhället är en sanning inom feminismen. Men innebär underordning alltid maktlöshet? Skapar kvinnor eftersträvansvärda mansideal? Anette Masui har läst en antologi som ifrågasätter etablerade föreställningar om kön. Och Theresa Benér rapporterar från en omtumlande upplevelse på den pågående teaterfestivalen Metropolis i Köpenhamn.

Anette Masui har läst antologin Kvinnorna gör mannen, som skildrar hur kvinnor - genom att lovprisa vissa manliga beteenden och svartmåla andra - har lyft fram olika mansideal, förmånliga för kvinnors egna intressen och behov, och fått männen att anpassa sig efter detta.

Och på den pågående teaterfestivalen Metropolis i Köpenhamn blir köpenhamnarna själva iscensatta och får spela olika roller.OBS medarbetare Theresa Benér gav sig ut i vimlet på en spännande teatertur.

Metropolisprojektet i Köpenhamn pågår 2007-2017, med scenkonst- och kulturfestival vartannat år, laboratorier och workshops vartannat år. Projektet är ett samarbete mellan internationella scenkonstnärer, arkitekter, stadsplanerare, sociologer och forskare inom humaniora. Syftet är kulturellautforska och synliggöra medborgare och miljöer i storstaden. Arrangör är Københavns Internationale Teater, KIT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".