Nordkoreas diktator Kim Jong-un tillsammans med basketstjärnan Dennis Rodman vid en vänskapsmatch mellan Nordkorea och Harlem Globetrotters tidigare i år. Foto: Jason Mojica / Scanpix

Stoppa matchen! - Om sport och politik

Regnbågsfärgade naglar, nordkoreanska vänskapsmatcher och Grateful Deads roll i Litatuens frigörelse. Idag handlar Obs om politikens plats i sporten. Påhl Ruin berättar om hur Litauens frihetskamp mot Sovjet ägde rum på basketplanen, och vi inleder en tysk höst: Beate Schirrmacher har läst den kontroversiella boken The German Genius.

Dokumentären The Other Dream Team handlar om det framgångsrika litauiska basketlandslaget, som under 80-talet tog kampen mot Moskva mitt under det kalla kriget. Litauenkorrespondenten Påhl Ruin har sett filmen, och ser en tid där idrottsmän stod på den politiska frontlinjen, på gott och ont.

Och kan vi prata om Tyskland utan att referera till nazismen? Den brittiske författaren Peter Watson har skapat kontrovers med sin bok The German Genius, där han menar att vi måste lära oss att se bortom andra världskrigets fasor och lyfta fram Tysklands stora kulturella och idéhistoriska betydelse. Beate Schirrmacher har läst boken, och fått en helt ny syn på sitt forna hemland.

Mer om sport och politik:

the other dream team
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista