1 av 2
Fram till 1979 betraktades homosexualitet som en psykisk sjukdom i Sverige. Vem bestämmer vad som är normalt i samhället, och vad som är sjukt? Här demonsterar en religiös grupp mot homosexuellas rätt att gifta sig i Belfast 2005. Foto: Peter Morrison / Scanpix
2 av 2
Moa Matthis. Foto: Caroline Andersson
DSM-5

Ny serie: Psykiatrins bibel

DSM, Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, har ett enormt inflytande inom modern psykiatri, och diagnoserna används världen över. Nu kommer den femte upplagan på svenska. I en ny serie synar Obs den västerländska psykiatrins bibel, och ställer frågan om det går att skapa ett facit över vad som är normalt.

Äntligen faller allt på plats. Många av oss har nog personer i vår närhet som pustat ut när de fått en diagnos, en förklaring, en beskrivning som inte är superstökig, instabil, jobbig eller korkad. En psykiatrisk diagnos. Redskap för att må bättre, och kanske medicin för att mildra lidandet. 

Men mängden nya psykiatriska diagnoser väcker också kritik: ska allt som avviker från det kärnfriska och glada klassas som störningar - håller normalitetsbegreppet på att bli alltför snävt?

Nu har den amerikanska diagnosbibeln, DSM, uppdaterats. Det är den femte i ordningen och DSM-5 kommer snart också på svenska. Diagnostic and statistical manual of mental disorders är en uppslagsbok som beskriver olika psykiska sjukdomar, och är källan till alla västerländska psykiatriska diagnoser.

I Obs nya serie om psykiatrins bibel låter vi en rad skribenter, psykiatriker och experter diskutera manualens fördelar och nackdelar, och dess roll i Sverige och internationellt.

Vi börjar med en kättare. Författaren Moa Matthis menar att vi med DSM skapat ett monster: nämligen oss själva. För vad händer när alla våra ojämnheter och skavanker diagnostiseras? När varje avvikande personlighetsdrag medicinerats bort? Vi försöker bota vår egen mänsklighet, skriver Moa Matthis.

Obs om DSM-5:

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) är en inflytelserik och omtalad psykiatrisk handbok, som innehåller standarddiagnoser för psykiatriska sjukdomstillstånd. I år kommer den femte utgåvan av manualen, som påverkar synen på psykisk sjukdom i hela världen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista