Amerikanska turister framför Eiffeltornet. Är kulturskillnaden mellan USA och Europa för stor för att vi ska kunna diagnosticera psykiska sjukdomar på samma sätt? Foto: Thibault Camus/Scanpix.
DSM-5

Hårt motstånd mot DSM i Frankrike.

Är de kulturella skillnaderna för stora för att den amerikanska diagnosmanualen över psykiska sjukdomar - DSM - ska kunna användas också i andra världsdelar? Det menar franska proteströrelsen STOP DSM som menar att den europeiska psykiatrin bör sammanställa sina egna kriterier för diagnos och behandling.  

Den franske psykiatern Patrick Landman är varken emot klassificering, medicinering eller forskning inom psykiatrin. Men han menar att DSM-5, med sitt enkla språk som ska utradera alla tvetydigheter, bör bojkottas i Frankrike och ersättas av en europeisk variant, som ger större utrymme för patienterna att formulera sina egna problem och skapa strategier för att förstå och leva med dem. Teaterkritikern Theresa Benér berättar om STOP DSM, som menar att DSM-kulturen leder till enkla lösningar och överdriven medicinering. 

Vi hör också sociologen Jan-Olof Nilsson om hur psykiatriska sjukdomar debatteras i Kina. Där finns en egen diagnosmanual, CCMD, som bland annat kritiserats för att ångest inför att vara homosexuell betraktas som en mental störning. Men den kinesiska psykiatrin skiljer sig också åt rent kulturellt. Många psykiatriska sjukdomar betraktas som sprungna ur en obalans mellan kropp och själ, medan störningar i identitet och självbild inte är lika vanligt där som här.

Obs om DSM-5:

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) är en inflytelserik och omtalad psykiatrisk handbok, som innehåller standarddiagnoser för psykiatriska sjukdomstillstånd. I år kommer den femte utgåvan av manualen, som påverkar synen på psykisk sjukdom i hela världen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista