Börsen i Pakistan. Foto: Rizwan Tabbassum

"Pengar en form av poesi"

Den meningen är fantastisk, tycker författaren och kritikern Dan Jönsson, som menar att den amerikanske poeten Wallace Stevens diktrad i ett slag förenar två begrepp som annars brukar ses som moraliska motpoler. Men om pengar är en form av poesi, vilken form av poesi är det då?

RADIOESSÄN: Dan Jönsson diskuterar pengar och dess symboler  – symboler som vi måste vara överens om vad de betyder för att de ska fungera. Pengar har inget eget inneboende värde, de är en överenskommelse som bygger på tillit och förtroende. Och när den överenskommelsen inte fungerar, kan det som nyss representerade enorma värden, förvandlas  till värdelös makulatur och meningslösa siffror.

Det var just vad som hände i september 2008 när den amerikanska investeringsbanken Lehman Brothers gick i konkurs och utlöste en kris som inte är över än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista