1 av 2
"Alla svenskar hatar invandrare" var en sanning långt upp i tonåren för barnen från Bellevuegården. Foto: Jessica Dow / Scanpix.
2 av 2
Farshid Jalalvand. Foto: privat

Integration och illvillighet - rapport från en skolgård i Malmö

Om en verklighet där alla svenskar är rasister, och bara den starke överlever. I dagens OBS berättar Farshid Jalalvand om hur gårdskulturen i Malmös miljonprogramsområden formade honom och hans jämnåriga. Om mötet med den andre - svensken - och om när han i ett skolexperiment flyttades till medelklassområdet Slottsstaden.

Det finns en karta, en politisk idé om hur det ska vara – och en verklighet. Något som ofta blir tydligt i debatter om segregation och integration. I sydvästra Malmö ligger höghusområdet Bellevuegården. Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, växte upp där och berättar i dagens Obs om en våldsam gårdskultur sprungen ur frustration, om maktlöshet och rasism, och om det orimliga i att så många politiker ser allmänna brännande samhällsfrågor som integrationsproblem.

Programmet har sänts tidigare, den 2 september 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".