Henrik Nilsson: gränsen till USA

Ur OBS 20130910

Det uppskattas att runt elva miljoner illegala invandrare lever i USA. Av dessa har drygt hälften mexikanskt ursprung. Olika försök till att förändra deras situation har gjorts genom åren, utan resultat. Men nu hoppas president Obama att kongressens båda kammare ska rösta igenom en lag före årsskiftet. Den är tänkt att bereda vägen till fullt medborgarskap för illegala invandrare och underlätta säsongsarbetarnas villkor – och skulle bli den största förändringen i USA:s migrationspolitik på tjugofem år. Den kommande hösten blir avgörande för om reformen ska lyckas.

   Lagförslaget – med beteckningen S. 744 – röstades igenom i Senaten i slutet av juni. Men före sommaruppehållet stötte det på motstånd i Representanthuset, som har republikansk majoritet. När ledamöterna nu återvänder till Washington är det osäkert om de överhuvudtaget tänker ta upp förslaget i dess nuvarande form till omröstning. Konservativa krafter inom det republikanska partiet beskriver initiativet som en oacceptabel ”amnesti”.

Juridiskt sett har alltså frågan stått stilla under sommaren. Men det betyder inte att debatten har gjort det. För även om många på såväl amerikansk som mexikansk mark är positiva till förslaget, har kritiken varit stark också från vissa av de organisationer som företräder latinamerikaner i USA och migranternas intressen. Inte minst eftersom den nya invandringslagen också föreslår en massiv förstärkning av gränsbevakningen mellan de båda länderna; en fördubbling av antalet gränspoliser till 40 000 och uppförandet av ytterligare runt 100 mil säkerhetsstängsel.

   Ett reportage i det mexikanska nyhetsmagasinet Milenio skildrade i somras hur gränsen redan idag är en av de mest militariserade i världen och hur övervakningen har automatiserats och digitaliserats så till den grad att det alltmer blivit en kamp mellan människan och tekniken att försöka ta sig över till andra sidan. Kritikerna menar att den nya lagen skulle resultera i ännu farligare flyktingvägar och fler dödsfall bland dem som försöker trotsa den högteknologiska övervakningen. I den mexikanska dagtidningen El Universal varnar exempelvis journalisten Enriqueta Cabrera i en debattartikel för att man är på väg att skapa en gräns som mest påminner om den mellan två länder i krig. Och i La Jornada intervjuas Antonio González – en av de mest inflytelserika ”latino”-rösterna i USA – som kallar lagförslaget för en ”Frankenstein” vars egentliga konsekvenser har missuppfattats i Mexiko. I själva verket, menar González, är vägen till medborgarskap i det tänkta systemet så snårig att den bara kommer en minoritet till gagn  – medan resten av migranterna lämnas utanför. Även om S. 744 skulle ta sig igenom en lång och komplicerad höst i Washington, kan reformen alltså visa sig vara ett tveeggat svärd. Ett viktigt steg framåt för åtminstone en del av dem som befinner sig innanför USA:s gränser. Men myten om själva gränsen däremot, kan i framtiden bli en dystopisk historia om militär kontroll och klinisk övervakning. 

Av Henrik Nilsson, författare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".