MÄN OM JÄMSTÄLLDHET

Poirier Martinsson: Om könsliga skillnader i det fria samhället

"I ett fritt samhälle kommer vi aldrig se likadana utfall från män och kvinnor"
4:30 min

"De första feministerna skulle svimma av lycka om de såg hur långt jämställdheten kommit", skriver Roland Poirier Martinsson angående var jämställdheten står i dag.

Han ser en splittrad feministisk kamp, där riktningen måste vara tydligare och målet definierat.

Vad drev den tidiga feminismen?

Svaret är självklart: kvinnor var mindre fria än män, med mindre inflytande. En del kvinnor tvingade på egen hand fram sin frihet att tjäna egna pengar, välja karriärer, uppvisa beteenden som inte ansågs kvinnliga. De kvinnorna blev måttstockar, de blev så att säga feminismen.

Viktigast var rösträtten, men feminismen gick alltid ett steg längre. Den ville att kvinnor skulle äga alla männens rättigheter, formella och informella. Det var ett självklart och rättmätigt krav och är det fortfarande.

Frågan är, när är feminismen färdig? När förklarar den uppdraget utför och avskaffar sig själv?

Är det när varje yrke har lika många män som kvinnor och ordet ”bemanna” raderats ur språket? Är det när vi delar uppgifter lika, från barnuppfostran till vedhuggning? Är det när kvinnor och män tjänar exakt lika?

Är det när feminismen och HBTQ-rörelsen eliminerat könet, juridiskt, socialt, kulturellt - när vi ibland har sex med känslor, ibland bara för njutning, och den andre inte är av samma kön eller motsatt kön, utan befinner sig någonstans på en skala.

Det finns stråk inom feminismen som skulle påstå detta. Det finns också dess motsats, feminister som vill ha lika möjligheter utan att snegla på utfallen.

Vad spelar utfallen för roll om statistiken bygger på fria, individuella val? Det finns inga fria val, svarar då den andra ytterligheten.

Mellan dessa ytterligheter, en mängd varianter av feminism, lika svårsorterade som svampskivlingar

Min egen åsikt är okomplicerad. Vi bör ha samma möjligheter och rättigheter. Det finns personer som inte är män eller kvinnor. Dom är fullvärdiga. Allt annat vore lika daterat som slavsamhället.

Men män och kvinnor är olika. Vi skiljer oss åt i värderingar, beteenden, estetik och livsval. I ett fritt samhälle kommer vi aldrig att se likadana utfall från kvinnor och män när gäller föräldraledighet, yrkesval, karriärdriv, intressen och så vidare.

Det säger inte ett smack om enskilda individer - variationen inom grupperna är större än den mellan gruppena. Men om vi inte tar skillnaden på allvar, om vi kräver att politiken ska göra alla staplar lika höga, då är det inte längre feminism. Då är det fascism, statens tvång för att eliminera olikheter.

Därmed finns två saker för feminismen att tänka på.

För det första, när är uppdraget utfört?

För det andra, de första feministerna skulle svimma av lycka om de sett dagens kvinnor. Vi har inte uppnått jämställdhet ännu, men läget är långt bättre än den offentliga beskrivningen påstår. Ändå finns det feminister i dag som ser normala olikheter som ett akuta hot mot kvinnors mänskliga rättigheter.

Genderforskningen borde fundera en smula över detta i stället för att konstruera konflikter.

Vad är irrelevant för jämställdheten?
Vad bör staten göra? 
Vad bör vi lämna åt kulturens dynamik?
Vilka skillnader är acceptabla?

Är det till exempel okej att singelkvinnor tjänar mer än singelmän?

Var står feminismen i dag och vad vill den? Problemet är att den inte har en aning.

/Roland Poirier Martinsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista