Befängt att tala om flyktingar som orsak till skattehöjningar

5:21 min

Journalisten Federico Moreno, f d chefredaktör för tidningen Gringo, har reagerat på statsministerns tal om att den ökade flyktingströmmen är orsaken till att det inte längre finns reformutrymme och att kanske nya skatter behövs. Det finns så mycket annat som kostar stora pengar utan att det ifrågasätts på samma sätt, påpekar Moreno – t ex våra hundar, katter och andra husdjur.

"Vad är en människa värd? Vad var farsans liv värt? För mig - allt!" Så frågar Federico Moreno, efter att ha berättat hur hans far flydde undan de sydamerikanska militärdiktaturerna, som torterade och mördade oliktänkande, till en flyktingförläggning i småländska Moheda.

"Det ingår i vår nationella identitet att inte låsa porten för de som flyr för livet. Eller?"

Jag har en favoritscen i en fängelsefilm som heter Nyckeln till frihet.

Har du sett den?

De före detta fångarna Andy och Red återförenas på en paradisisk strand efter många år av utsatthet och rent helvete i ett brutalt, korrupt fängelse. Jag är ledsen om jag avslöjade för mycket nu men den svenska titeln på filmen, som alltså heter Nyckeln till frihet, lämnar väl inga tvivel.

Hur som helst: det är en fin illustration av frihetskänsla. Vill jag tro. Från våld och fångenskap till varm strand och öppet hav.

I Sverige finns många som upplevt den där känslan, att få nyckeln till friheten. Du som lyssnar kanske är en av dem.

Min farsa var en sådan. Han flydde undan de sydamerikanska militärdiktaturerna som torterade och mördade oliktänkande. Han kom till en flyktingförläggning i småländska Moheda och flyttade senare till ett av Stockholms miljonprogram. Han fascinerades av skogarna och sjöarna. Hade inte Sverige tagit emot honom i slutet på 1970-talet, ja, då hade jag nog inte varit här idag och berättat detta för dig.

Farsan fick nyckeln till ett fritt liv som pappa till två barn och med jobb som stolt vårdare av förståndshandikappade på gruppboenden.

Han var inte ensam om att fly.

Ser man på mänsklighetens historia så är den full av människor på flykt. Och den är full av medmänniskor som gjort skillnad och hjälpt med husrum, gömställen. Bara sedan 1990-talet har vi i Sverige upplevt stor flyktinginvandring från bland annat före detta Jugoslavien. Och nu möter vi återigen människor i behov av hjälp.

Vi får rapporter om terrororganisationen IS brutalitet i Syrien och Irak där kurder och assyrier flyr för sina liv.

För den som väljer att inte titta bort är det omöjligt att inte vilja räcka ut en hjälpande hand till de här människorna. Tusentals svenskar vill hjälpa till på olika sätt.

Att vara svensk är att vara human. Många skänker pengar till hjälporganisationer, andra hjälper flyktingar att gömma sig, idrottsföreningar engagerar sig och medmänniskor hjälper ensamkommande barn med läxhjälp och mötesplatser. För väldigt många är den viktiga valfrågan hur vi ska kunna hjälpa flyktingar, inte rädslan för ökad invandring. Motståndet i landet mot invandring minskar sedan början på 1990-talet.

Det ingår i vår nationella identitet att inte låsa porten för de som flyr för livet.

Eller?

Samtidigt som vi ser hur det brinner i delar av världen diskuterar politiker vad de som flyr lågorna kan kosta oss.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vädjade i sitt sommartal att vi svenskar måste öppna våra hjärtan. Men han sa också att det innebär stigande kostnader och finansminister Anders Borg flaggar för att flyktingströmmen kan tvinga fram höjda skatter.

Det är naturligtvis vettigt att förbereda sig för att ge flyktingar som lyckas ta sig över EU:s mur en dräglig tillvaro istället för att behandla dem som fångar, som man gör i exempelvis Grekland. Men som svensk känns det märkligt att höra hur flyktingar blir siffror och kostnader.

Vad är en människa värd?

Kostnaderna för flyktinginvandringen är i nivå med vad vi lägger på våra husdjur, säger Jacob Lundberg som sitter i Moderata ungdomsförbundets styrelse till Aftonbladet.

Det finns mycket som kostar pengar men våra ledande politiker talar sällan om det som en uppoffring:

Monarkin kostar skattebetalarna. Vägarbetet likaså. Jobbskatteavdraget kostar 12 miljarder om året. Rut- och rotavdraget kostar 16 miljarder.

Fredrik Reinfeldt hade alltså kunnat säga att vi svenskar måste öppna våra hjärtan för kungafamiljen och för människor som vill anställa tjänstefolk. Det hade naturligtvis låtit befängt och jag är säker på att statsministern verkligen vill hjälpa flyktingar.

Men befängt kan också vara att tala om flyktingar som orsak till skattehöjningar. Det tycker Konjunkturinstitutet. Till SVT-programmet Agenda säger myndigheten att de sedan länge påtalat behovet av skattehöjningar för att upprätthålla dagens välfärd. Det är alltså inte människorna som nu tvingas på flykt som är orsaken till att du snart eventuellt får betala högre skatt.

Vad är en människa värd? Vad var farsans liv värt? För mig – allt.

Att komma till dagens Sverige med hög arbetslöshet är kanske inte som att komma till en varm strand och ett öppet hav som i den där scenen i filmen jag talade om. Men visst håller vi i nyckeln till friheten. Kostnaden för den där frihetsnyckeln borde aldrig ställas mot värdet av en fri människa.