Författare.
Författaren Jeff Chang beskriver hur hiphoppens förgundsartister blivit politiska ledare. (Foto: Odd Clausen.)

Jeff Chang och hiphoppens roll i det amerikanska upproret efter Ferguson

"De senaste 50 åren har USA genomgått stora förändringar"
10 min

Amerikanen Jeff Chang är författare till " Can´t stop won´t stop" som kom 2005, och helt nya " The colorization of America" som han turnerar med just nu. I båda böckerna sätter han hiphop i det politiska sammanhanget och den nya boken visar hur genrens artister kommit att bli förgrundsfigurer i den proteströrelse som händelserna i Ferguson gett upphov till. 

Jeff Chang, själv av hawaianskt och kinesiskt ursprung, deltog i december i en konferens i Malmö om punk och hiphop som upprorisk musik. Han menar att hans nya bok kommer ut i precis rätt tid, nu när hiphoppens roll i USAs sociala uppror är så tydlig.

 Hiphoppen har haft en viktig roll i de tre senaste veckornas oro i USA, säger Jeff Chang, nya röster har framträtt som talespersoner för rörelserna som uppstått säger han och exemplifierar med rapparen Tef Poe som varit väldigt aktiv i Ferguson.

 I tider som nu när etablissemanget inte vill tala om förändringar, och landet har en svart president som inte kan tala öppet om rasism och orättvisor, då blir artistens roll ännu viktigare för att ge en bild av det bättre samhälle som behövs, säger Jeff Chang

 Hans egen nya bok talar om " The colorization of America".

 Chang gör jämförelsen med hur teven som en gång bara var svart och vit sedan fick alla färger, det händer också i USA, och själv är han ett exempel:

 Med kinesisk och hawaiansk bakgrund ser sig Jeff Chang som en del av det nya USA, ja Hawaii är redan en minoritets-majoritet, säger han, det konstiga ord som betecknar att de vita är i minoritet, samma sak kommer att hända i hela USA inom de närmaste decennierna, detta måste man våga prata om, annars är de uppror som pågår just nu bara början.

  Jag är inte någon apokalypisk person, säger Chang, men historien visar sådana här uppror/upplopp varje decennium, USA måste våga ta i de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".