Författare.
1 av 2
Journalisten Helene Thorpe som skrivit historien om Michelle, Debra och Debbie.
Bok.
2 av 2
Soldier Girls är en bok om tre mycket vanliga kvinnor i Indiana som hamnade i krig i Afganistan.

Soldier Girls - tre kvinnliga soldaters umbäranden i krig och hemma

"Vad gör kriget med människor?"
5:44 min

Att vara soldat i krig är inget som ska glorifieras – oavsett om det handlar om män eller kvinnor. Krig är blod, skit och svåra etiska val.

 Pernilla Ståhl har läst Helen Thorpes "Soldier Girls. The Battles of Three Women at Home and at War".

 Helen Thorpe skildrar livet för tre amerikanska kvinnliga soldater, men hon har skrivit en bok som berör allmängiltiga, existentiella frågor för en större publik. Vad gör kriget med människor? Vilka moraliska val ställs vi inför, och hur påverkas vi av att ha varit delaktiga i, eller i närheten av ett krig?

 Pernilla Ståhl fastnar för bilden av hur verkligheten helt plötsligt kommer ikapp en av de tre kvinnliga soldaterna, Michelle Fischer.

 Det är inte i Afghanistan när granaterna viner genom luften, utan framför hyllmeter av olika sorters toalettpapper i ett varuhus i Bloomington, Indiana, som panikattacken kommer. Det svartnar framför ögonen, hörseln upphör, hjärtat bankar frenetiskt, kroppen vädrar fara. Är det säkert att vara här?

 Afghanistanveteranen Michele Fischer stirrar på hundratals olika fabrikat av toalettrullar– hur kan denna mängd vara moraliskt försvarbar när andra delar av världen är så fattiga, var det för att försvara detta konsumtionsöverflöd som USA hade krigat? Hon känner sig övergiven, liksom omgiven av en namnlös fara. Och faller ihop.

  Berättelsen om Michelle Fischer återfinns i Helen Thorpes nyutkomna bok Soldier Girls. Författaren och journalisten Thorpe har under fyra års tid följt och intervjuat tre kvinnliga amerikanska soldater – från tiden då de tog värvning, till kriget i Irak och Afghanistan och till den svåra tiden när de kommit hem igen. Boken ger inblick i amerikansk samtidshistoria: efter attacken mot World Trade Centre 11 september 2001 och Bushs War on Terror förändrades USA.

  När Michelle gick med i National Guard för att kunna finansiera collegestudier och komma bort från ett liv som White Trash, trodde hon att hon skulle tjänstgöra någon helg i månaden hemmavid. Inte att hon skulle skickas till ett krig – dessutom hennes första resa utanför USA - som hon inte trodde på.

 Thorpe skildrar osminkat tristessen, rädslan, okunskapen och beroendet av droger. Det sups rejält och det tycks alltid finnas en aldrig sinande flod av olika ångestlindrande tabletter till hands. En cocktail av tabletter och sprit krävs för natten, berättar en av kvinnorna för Helen Thorpe.

 Det finns många berättelser om soldatlivet skrivna av män och som utgår från manliga soldaters erfarenheter. Inte många handlar om kvinnor, trots att de nu utgör en inte obetydlig del i flera länders arméer, och är i stridande position. De hundratusentals kvinnor som tjänstgjorde i Röda Armen under andra världskriget, uppmärksammades av Svetlana Aleksijevitj i boken Kriget har inget kvinnligt ansikte, som kom på svenska 2012.

  Hennes bok har kallats för en slags ny På västfronten intet nytt. Svetlana Aleksijevitj fokuserar inte på krigets händelseförlopp utan hon har ett mer angeläget ärende. Hur påverkades kvinnorna av kriget? I Kriget har inget kvinnligt ansikte finns intervjuer med 100-tals kvinnor. De var segervissa vid krigets utbrott, chockade av sina upplevelser på slagfältet, och rädda för vad som skulle möta dem när de kom hem igen. ”Förut hade vi fruktat döden, men nu var vi lika rädda för livet”, säger en kvinna till Svetlana Aleksijevitj.

 Det var först i januari förra året som det blev tillåtet i USA för kvinnor att delta i stridande förband, även om de i praktiken medverkat i strid de senaste åren. I flera andra länder, t ex Storbritannien, har kvinnor deltagit i stridande positioner betydligt längre. I Israel och Eritrea gör kvinnor värnplikt.

  Genom historien finns många exempel på kvinnor som varit på slagfälten: alltifrån den svenska kapten Dorothea Maria Lösch i slaget vid Svensksund 1790, de helt kvinnliga förbanden som stred mot den franska kolonialmakten i nuvarande Benin till kvinnliga soldater i spanska inbördeskriget. Den nya kvinnohistoriska tidskriften Historiskan uppmärksammar för övrigt dessa i sitt premiärnummer.

 Att vara soldat i krig är inget som ska glorifieras – oavsett om det handlar om män eller kvinnor. Krig är blod, skit och svåra etiska val.

 Helen Thorpe skildrar livet för tre amerikanska kvinnliga soldater, men hon har skrivit en bok som berör allmängiltiga, existentiella frågor för en större publik. Vad gör kriget med människor? Vilka moraliska val ställs vi inför, och hur påverkas vi av att ha varit delaktiga i, eller i närheten av ett krig? Svenska Afghanistanveteraner har berättat om brister i bemötandet vid hemkomsten- vad får det för konsekvenser?.

 Även om det nu är tjugo år sedan jag befann mig i ett krig, helt civil funktion och omgärdad av olika FN-förband, påverkar det mig fortfarande, kroppen vädrar fara även om det inte finns någon. Jag vill ta skydd när jag hör raketer.

  När jag ser alla de som nu flyr krigets Syrien, ser jag också män, kvinnor och barn som bär med sig trauman mycket större än mitt. Hur påverkar det deras liv, vem ger dem professionell hjälp?

Helen Thorpe: Soldier Girls. The Battles of Three Women at Home and at War, Scribner 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".