Mattias Hagberg. Foto: Carina Gran
Mattias Hagberg läser romanen "The Peripheral" av William Gibson. Foto: Carina Gran

Rapport från framtiden: William Gibson rör vid samtidens nerv

Dåtiden är lika bedräglig som framtiden. Om inte ännu mer bedräglig.
5:13 min

Var allt verkligen bättre förr? Ja, i alla fall för medborgarna i William Gibsons dystopiska framtidsroman "The Peripheral". De blickar nostalgiskt tillbaka mot en mindre komplicerad tid. En dåtid som så klart är lika komplicerad den. Författaren Mattias Hagberg läser en viktig bok som kortsluter tidsplanen mellan då och nu:

"Låter det invecklat? Ja, det är invecklat. Men också givande. När jag slår igen boken är det inte så mycket handlingen eller intrigen jag kommer ihåg, utan själva stämningen; känslan av att ha fått en glimt av en möjlig framtid. Med The Peripheral har William Gibson öppnat en fiktiv glipa i tiden."

Året är kanske 2040 och Flynne Fisher lever i en fattig amerikansk avkrok. Hon livnär sig bland annat på professionellt dataspelande. Rika typer, någon annanstans i landet, hyr in henne för att vinna spel mot andra rika typer. I bokens början övertar hon ett uppdrag från sin bror. Men det som till en början bara verkar vara ett spel visar sig i efterhand vara en framtida verklighet, ytterligare sjuttio år bort i tiden.

I denna framtid i framtiden lever romanens andra huvudperson, den lätt alkoholiserade pr-konsulten Wilf Netherton. Hans tid är dunkel och skrämmande. Högteknologisk och medeltida på en och samma gång.

William Gibson korskopplar dessa båda världar. Från Will Nethertons tidsplan är det nämligen möjligt att sända och ta emot digital information från dåtiden, en teknik som möjliggör en sorts tidsresor.

Låter det invecklat? Ja, det är invecklat. Men också givande. När jag slår igen boken är det inte så mycket handlingen eller intrigen jag kommer ihåg, utan själva stämningen; känslan av att ha fått en glimt av en möjlig framtid. Med The Peripheral har William Gibson öppnat en fiktiv glipa i tiden.

Varje gång jag slår upp en ny bok av William Gibson känns det som om jag råkat få händerna på ett romanmanuskript från framtiden. William Gibson har den där förmågan som alla riktigt bra science fiction-författare besitter; han skapar nya världar; han skapar känslan av att det jag läser är ett utsnitt ur en annan tid. Han förklarar inte. Han skriver aldrig på näsan. Istället berättar han bara, som om han skrev för en publik som var helt införstådd med den tid och den anda som råder, som om han och läsarna levde i en egen parallell värld.

The Peripheral är ett lysande exempel på denna förmåga. Jag kastas rakt in i en tänkt framtid. Kanske tjugo, trettio år från nu. Ordval, begrepp och satsmelodi är främmande. Det tar ett bra tag innan jag lyckas avkoda och förstå vad det är jag egentligen läser, men då är jag å andra sidan redan långt indragen i den mörka och labyrintiska värld William Gibson valt att måla upp denna gång.

Med debutromanen Neuromancer från 1984 fick William Gibson rykte om sig att vara närmast profetisk. Med en skarp berättelse om informationsteknologins utveckling och samhällets förändring satte han fokus på många av dåtidens utmaningar. Med The Peripeheral är han där igen. Med framtiden som skådeplats rör han vid en nerv i samtiden.

På ytan är den nya romanen en hyfsad science fiction-thriller. Men på djupet är den något annat och mycket viktigare. The Peripheral är inte så mycket en bok om framtiden, som en bok om dåtiden. Eller rättare sagt, vår syn på dåtiden. I The Peripheral lever människorna hela tiden med blicken riktad mot det förgångna. Framför allt invånarna i Wilf Nethertons tidsplan. Deras värld är den postapokalyptiska. En rad våldsamma kriser har fått dem att tappa tron på framtiden. Trots att de lever i en extremt högteknologisk värld drömmer de sig ständigt tillbaka till en tid då allt var tryggare, lugnare och mer förutsägbart. Det är därför de vill resa i tiden. De vill suga ut det bästa ur den tid som varit.

Vi lever som bekant i en tid där nostalgin är starkare än framtidstron, i en tid där alltfler ser bakåt istället för framåt, i en tid där många hoppas att lösningarna på dagens och morgondagens utmaningar ska finnas i det förgångna.

Den samtida vändningen mot nostalgin är inte så märklig. Dåtiden kan onekligen kännas trygg i jämförelse med framtiden. Särskilt i en värld präglad av klimatförändringar, ekonomisk kris och konflikter.

Men allt det där är bara ett sken. Dåtiden är så klart lika bedräglig som framtiden. Om inte ännu mer bedräglig. Just det där vet William Gibson. Och just det lyckas han gestalta på ett smart och tankeväckande sätt. Genom att lösa upp förhållandet mellan dåtid och framtid kortsluter han alla mina föreställningar om tiden. Hans skruvade intrig tvingar mig att stanna upp och reflektera över tiden, eller snarare över hur vi som samhälle förhåller oss till tiden.

Ur det perspektivet är The Peripheral en viktig bok. Den visar på ett övertygande och överraskande sätt hur fåfängt och orealistiskt det är att tro att vi kan återskapa något som varit. Nej, dåtid är och förblir dåtid. Vi kan lära oss ett och annat av historien, men vi kan aldrig återskapa den.

Fotnot: Boken "The Peripheral" av William Gibson finns än så länge enbart i engelskt original.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".