Jean-Marie Gustave Le Clézio
Jean-Marie Gustave Le Clézio Foto: Heiko Junge
Att förstå ett terrorattentat

JMG Le Clézio: Brev till min dotter dagen efter den 11 januari

Det är nu drygt tre veckor sedan attentatet mot satirtidningen och det efterföljande gisslandramat och morden i kosherbutiken "Hyper Cacher" i Paris. Kanske har några av frågorna fått svar, kanske har svaren bara gjort frågorna än mer komplicerade.

Det kommer dröja innan händelserna i Paris, i början av januari 2015, kommer att lämna oss.

I fyra texter, tidigare publicerade i franska Le Monde, kommer några av Frankrikes mest framstående författare ge sina perspektiv på händelserna här i OBS. Om vad det inträffade betyder, vad det förändrar - och vad vi nu måste lära oss.

Först: Författaren och nobelpristagaren i litteratur Jean-Marie Gustave Le Clézio, vars dotter var en av de 3 miljoner människor som några dagar efter dåden fyllde Paris gator i en manifestation mot errorn, och för att - som Le Clezio skriver - "övervinna uppgivenheten" och "bota den sjukdom som ätit sig in i själva basen för vårt demokratiska samhälle".

Översättning av Pär Svensson, uppläsning av Ulf Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".