Ur filmen Swedish theory of love.
Ur filmen Swedish theory of love av Erik Gandini.
OBS Magasin

Den svenska kärleksteorin och oberoendets pris

OBS Magasin: Den svenska kärleksteorin och oberoendets pris
44 min

Det svenska folkhemsidealet om ett samhälle där individer står fria gentemot varann - där till exempel kvinnor kan stå oberoende av män eller åldringar är oberoende av sina barn - sägs ha präglat Sverige starkt under senare delen av 1900-talet. Men till vilket pris har svensken blivit fri? Den nya dokumentären The swedish theory of love visar också ett samhälle av ensamhet och isolation. Samtal med filmens regissör Erik Gandini och historikern Lars Trägårdh, författare till boken Är svensken människa?

Konstnären Peter Johansson har de senaste decennierna knådat idéer om svenskhet, identitet och hembygd. Nu är han aktuell med videoverket Sing-a-long, en sjungande performance med udden riktad mot hembygden Dalarna och en konformistisk kultur.

Dessutom: Den relativa systemkollapsen i Sverige, Paris och Syrien; förvaret som migrationspolitikens ändstation och om minnet i en tidsålder där det är sociala medier som registrerar avtrycket av vår vardag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".