Obs vecka 20

15/5-19/5

Måndag
Designsamhället (2)
Vår tids överskridanden mellan design och konst är på väg att leda fram till en ny kultur, där gränsen mellan konst och hantverk, konst och teknologi har spelat ut sin roll, hävdar den engelske konsthistorikern Alex Coles. Repris från 16/11 -05.

Tisdag
1. Vetenskapsmannen Rosén.
Kulturmiljön på de svenska prästgårdarna utgjorde en viktig grogrund för 1700-talets vetenskapsunder. Lars Lambert har läst Iréne Sjögrens biografi över barnläkekonstens fader Nils Rosén: Mannen som förlängde människolivet.
2. Populärvetenskap på teatern.
Forskning som underhållning, det är utgångspunkten för Klara Soppteaters vetenskapssatsning. Britt Dahlström har sett de populärvetenskapliga teaterpjäserna De skyldiga, XL – en flott pjäs om fett och Bland slemsvampar och nakensnäckor.

Onsdag
1. Litterära stafetten - 11
Mohamed Omar berättar om Åke Holmbergs ”Ture Sventon” och om hur den mystiske orientalen herr Omar blev en förebild
2. ”I skuggan av” - 2
Kenneth Hermele ger en inblick i Veza Canettis alltför förbisedda författarskap

Torsdag
1. Erövring och demokrati i Mellanöstern.
En imponerad Inga Brandell har läst Robert Fisks tegelstensbok The Great War for Civilisation. The Conquest of the Middle East (Fourth Estate, London) – en bok som ger en bred bakgrund till västerlandets komplexa Mellanöstern-relation. 
2. Den 10 maj beslutade Sveriges Riksdag om etableringsfrihet på förskolan – vilket öppnar dörren för religiösa dagis. Nalin Pekgul menar att detta ytterligare kommer att förstärka segregationen i skolan och samhället.

Fredag
1. ”Pastorala landskap - Myt och verklighet”
Olav Wiström har läst Barbro Santillo Frizells studie om samspelet mellan djur och människor i det antika Italien fram till dagens industrialiserade djurhållning
2. Internationell tidskriftskrönika - Italien
Marie Andersson berättar vad de italienska tidningarna skriver om fotbollsskandalen som skakar nationen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista