OBS Vecka 39

25/9-29/9

Måndag
1. Ett nytt Sverige? (2)
Johan Norberg fortsätter Obs debattserie. Han ser ljust på framtiden efter regeringsskiftet och hoppas att det ska göra Sverige friare snarare än blåare.
2. Tidig efterkrigslitteratur
Britt Dahlström har läst ett antal politiska biografier av och om motståndsmän, utgivna direkt efter Andra världskriget.

Tisdag
1. Ett nytt Sverige? (3)
Kristina Hultman är förbannad på den nostalgiska socialdemokratin, på folkpartiet som lät sig inspireras av Danmark och på public service som inte kritiskt granskade de små partierna
2. Kveta Legátová - en tjeckisk Selma Lagerlöf
Ulf Gran berättar om en skicklig provinsskildrare som debuterade när hon var 80 år - nu sex år senare har hennes böcker översatts till andra språk

Onsdag
1. Lise Meitner och den nya fysiken
Salomon Schulman har läst Bengt Forkmans biografi över kärnfysikern Lise Meitner.
2. En arabisk Kama-Sutra
Ingmarie Froman har läst Malek Chebels bok ”Le Kama-Sutra Aarabe” - en djupdykning i arabvärldens erotiska litteratur.

Torsdag
1. Den kosmopolitiske poeten Henrik Nordbrandt och Dansk folkepartis ordförande Pia Kjaersgaard - vad har de att säga varandra?
Nalin Pekgul har läst deras samtal och och menar att det kan vara nyttigt när vi ska förhålla oss till våra egna främlingsfientliga strömningar
2. Tidskriftskrönika - Minaret
Lars Westerberg håller inte alltid med men uppskattar dialogen i Tidskrift för svensk muslimsk kultur

Fredag
1. Vad hände med feminismen i valrörelsen?
Malin Ullgren analyserar valrörelsens dramaturgi, där kung Göran stod mot prins Fredrik och ingen av dem var beredd att släppa in några jämställdhetsivrande kvinnor på scen.
2. Inför söndagens val i Brasilien
Magnus Linton berättar i en tidningskrönika varför Lula förlorar i popularitet hos den intellektuella vänstern, och varför han förväntas vinna det brasilianska valet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista