Efter våldtäkten

Östergötland Idag har fokuserat lite extra på vad som händer när en kvinna blivit våldtagen. Vår reporter Lana Brunell har träffat offer, sjukhuspersonal och polisen. Vi hör unga flickors oro om överfallsvåldtäkter. Här kan du höra serien igen.

För drygt ett år, i januari 2006, blev Maria indragen i en bil och våldtagen av flera män.

Här berättar hon om den ödesdigra natten som börjar på en restaurang tillsammans med en väninna. Och som fortsätter med dans på en nattklubb på Ågatan i Linköping.

När Maria ska gå hem hittar hon inte väninnan och ställer sig därför utanför nattklubben och väntar på henne där.

Elisabeth Nedstrand, specialistläkare på kvinnokliniken på US i Linköping, berätta hur en våldtagen kvinna tas emot på sjukhuset.

Allt för ofta får vi rapporter om överfallsvåldtäkter. Dvs såna som oftast sker utomhus med en för offret okänd gärningsman.

De senaste året har det fokuserats mycket på just överfallsvåldtäkter i media. Umeå, Örebro, Västerås, Finspång och i somras även Linköping, är bara nåra exempel på orter där serievåldtäkter ägt rum.

Men hur är det då, har verkligen överfallsvåldtäkterna med en för offret okänd gärningsman ökat. Ja, om det går åsikterna isär.

Matilda Thorell, Sanna Elfström och Linn Fagerström går sista året på gymnasiet i Linköping. Här delar de med sig av sina tankar och rädslor vad det gäller överfallsvåldtäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".