1 av 2
Lena Ek
2 av 2
Norrköpingshamn

Måndag 3 november Programledare: Stefan Lindeberg

* Personalbrist inom sjöfarten äventyrar säkerheten

Bristen på perso nal inom sjöfarten, med trötta sjömän som följd, har blivit ett säkerhetsproblem som kan leda till allvarliga olyckor till sjöss, det säger den svenske professorn i sjöfart Patrick Donner.

Sjöfartsinspektionen säger att dagens säkerhetsföreskrifter när det gäller bemanning följs, men det hindrar inte företagen från att använda sig av minsta möjliga personalantal.

Minimibemanningen bygger på ett läge då inget oförutsett händer, vilket sällan rimmar med verkligheten, det menar facket, som är kritisk till sjöfararnas situation idag.

* Lena Ek från Valmemarsvik - nyvald vicepresident i EU-parti

Centerpartiets EU-parlamentsledamot Lena Ek, från Valdemarsvik, blev i fredags vald till vicepresident i ELDR, Europeiska Liberala och Demokratiska partiet.

* Östergötland föredöme i klimatfrågor

Östergötland ska bli ett föredöme i utmaningen att hejda klimatförändringarna. I alla fall om länsstyrelsen, som idag presenterade en klimat- och energistrategi för länet, får som den vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista