1 av 3
2 av 3
3 av 3

Måndag 26 januari Programledare: Stefan Lindeberg

* Äldres rättigheter kan bli bättre

Äldre i särskilt boende saknar både inflytande och självbestämmande. De får inte ordentlig information om sina rättigheter, inte heller om vilka beslut om stödinsatser som tagits eller vilka ytterligare hjälpmöjligheter som finns. Det konstaterar sju länsstyrelser som granskat rättssäkerheten för de boende, därbland Östergötland.

I Östergötland har totalt sju boenden undesökts, fyra i Finspång och tre i Kinda. Trots kritik tycker ansvarig politiker i Kinda att det i nuläget fungerar bra.

* Ingen simskola - hot mot Finspångs Simklubb

”Ett dråpslag för svensk simidrott”, så skriver Svenska Simförbundets generalsekreterare Jan Olsson i ett pressmeddelande. Anledningen är att flera kommuner i landet inte längre tillåter dom lokala simklubbarna att bedriva kärnverksamhet, alltså simskola. I stället tar man in externa bolag, som i förlängningen kan drabba föreningslivet hårt, menar Olsson.

Sven Erik Pettersson, ordförande i Finspångs Simklubb tror att förlorade intäkter från simskola i förlängningen också kan påverka elitverksamheten. Från kommunens sida säger man sig vara medveten om situationen, och bjuder samtidigt in till möte mellan simklubben och det företag som idag bedriver simundervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".