1 av 3
2 av 3
3 av 3

Tisdag 28 april Programledare: Stefan Lindeberg

Mer nedskärningar att vänta i Finspång

I går meddelade de styrande politikerna i Finspång att 55 kommun-anställda kommer satt varslas. Men på grund av besparingskravet på 80 miljoner kronor kommer den nedskärningen inte att räcka.

– Visst kommer det att märkas och visst kommer det att göra ont, säger Conny Lindgren (V) som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Modersmålet har betydelse

I Motala finns en familj där man talar fyra olika språk runt middagsbordet, bland annat finska. Vad händer med modersmålet för exempelvis 3:e generationen finnar?

Zaga Lisse i Motala är finskspråkig i tredje generationen och trots att han är uppvuxen med svenska, så säger han sig ha stor användning av sin finska:

– Jag använder det jättemycket hemma och när jag pratar med släkten, säger han.

Att undervisa i modersmål är inte bara bra för individen utan för samhället i stort, det menar rektorn på Interkulturella språkenheten i Norrköping.

Gamla Motala verkstadsområdet renoveras

Gamla Motala verkstadsområdet vid Göta kanal ska renoveras och ny verksamhet ska in i lokalerna. Motala kommun startar med det gamla lokstallet på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".