1 av 4
Camilla Pettersson och Tommy Larsson FOTO Christina Turesson
2 av 4
Carl Schlyter
3 av 4
Pelle Zettersten
4 av 4
fredag 8 oktober 2010

Poliser utreder brott på plats, clowner utan gränser i Norrköping och Sveriges Radios reporter på plats i Ungern

I fredagsupplagan:

Polisen i Östergötland är först ut i landet att testa ett nytt it-system där patrullerna ska kunna utreda mindre brott direkt på plats utan att behöva åka in till polisstationen för avrapportering. Vid exempelvis ett anmält fall av snatteri kan patrullen direkt på plats skriva in anteckningar från förhör och vittnesuppgifter i en dator som sedan överförs till åklagare för vidare hantering i rättskedjan.

Clowner utan gränser ska underhålla på gatorna i Norrköping under lördagen. Det är en välgörenhetscirkus som slår upp tältet och lovar att bjuda på många överraskningar.

I måndags brast en damm med frätande slam i staden Kolontar 16 mil väster om Budapest i Ungern. Dammen tillhör en fabrik som tillverkar aluminiumoxid. Olyckan har fått förödande konsekvenser, flera personer har dött, många har skadadats och fortfarande saknas människor.

Gatorna i Kolontar har förvandlats till floder av trögflytande, rödbrun frätande och giftig sörja. Över en miljon kubikmeter slam har forsat ut ur dammen och har även nått floden Donau som rinner genom flera länder på sin väg till Svarta havet.  

Östergötland idags programledare Petter Ahnoff sammanfattar nyhetsveckan.

Veckans glimt är ett reportage från Linköpings universitet där vår reporter Maria Turdén litteraturvetare i samband med att årets nobelpristagare i litteratur presenterades.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".