onsdag 25 januari

Kritik mot IFK som inte prioriterar flickor

6:34 min

IFK Norrköping väljer att prioritera pojkfotbollen. Idag har nämligen de flickor som är födda -04 och äldre inte någon möjlighet att spela i klubben eftersom föreningen inte har några tjejlag. Det har Martin Franson fått erfara. Hans brorsbarn är inte välkommen i klubben just av den anledningen att hon är flicka.

- Vad sänder det här för signaler till barn? Jag förstår inte hur de resonerar, säger Martin Franson till Östergötland idag.

IFK Norrköping får bidrag av Norrköpings kommun för sin verksamhet. Enligt Patrik Brisander, tillförordnad chef på kultur- och fritidskontoret måste de föreningar som får bidraget bland annat se till klubben lever upp till att jämlikhet mellan ungdomsgrupper och jämställdhet mellan könen uppnås.

- Vi kommer att ta ett resonemang med IFK hur det kommer sig att det ser ut såhär och höra vad de kommer att göra åt det, säger Patrik Brisander.

Tomas Westerberg, som är ansvarig för IFK Norrköpings ungdomsverksamhet menar att föreningen måste prioritera den verksamhet som finns idag men att frågan om flicklag har lyfts till styrelsen.

Eva Andersson är avgående ordförande för IFK Dam och säger till Östergötland idag att det aldrig varit akutellt för sektionen att starta barn- och ungdomsverksamhet utan att man satsar på att rekrytera spelare från andra klubbar istället.

Kjell Augustsson, länsidrottschef på Östergötlands idrottsförbund, har också reagerat på IFK:s agerande.

- Det är klart att har man en gång börjat en verksamhet för barn i unga år och så får de plötsligt inte vara med längre då känns det ju lite märkligt. Då är det kanske bättre att vänta med den typen av verksamhet överhuvudtaget. Den dagen man öppnar dörren för ungdomar då bör man se till att de kan vara kvar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista