Motala

Datorerna i Motala: "Projektet borde avslutas"

5:38 min

Som vi berättat tidigare så har kommunen stora problem med sin unika IT-lösning i skolan. Och Pia Widegren betraktar det som ett misslyckat försök.

– Ja, jag skulle vilja att de avslutade projektet, säger hon, som själv var med när tekniken infördes.

För några år sedan haglade lovorden över Motala och deras IT-satsning. Över en natt förvandlades Motala till en ikon bland många inom it världen. Kommunen var nämligen bland de första i landet att använda gratisprogram i storskala.

Satsningen var unik med tanke på att inga andra kommuner fram till dess hade vågat satsa så stort på andra program än dyra datorprogram som har monopol på marknaden.

– Många tyckte att det var en ideologisk markering att man inte ville ha Microsoft, att inte vara bunden till någon leverantör utan kunna välja själv, säger hon.

Kommunen räknade med en årlig besparing på omkring 1 miljon kronor genom att byta till gratis program med så kallad öppen källkod. Men ganska snabbt kom problemen.

– Det blev krångel från början med att logga in eller rektorerna som skickade massa mail till lärarna, deras dokument gick inte att öppna i Open Office som det var förr. Nu har det blivit bättre men från början var det svårt, vi fick lära om folk att de inte fick skriva å, ä och ö, säger Pia Widegren.

Senare valde lärarna att bytta tillbaka till Windows och Microsoftbaserade program. Men eleverna använder fortfarande systemet. Och det skapar i sin tur många problem säger Pia Widegren.

– Det har inte gått som man vill någon gång egentligen, nu tycker jag lite synd om våra elever som är kvar i något som ingen riktigt tar hand om och sköter och utvecklar på det sätt man borde göra.

Kan man säga att det misslyckats?

– Ja jag tycker det, avslutar hon.